Евродепутати от всички политически сили призоваха България и Република Северна Македония (РСМ) да намерят решение на двустранния спор, за да падне ветото на страната ни до юни.

На дебат в Европейския парламент в Брюксел те обсъдиха доклада на българския представител Илхан Кючюк от ДПС либералната група „Обнови Европа“. Той е посветен на доклада на Европейската комисия за РСМ от 2021 г.

Кючюк призова да бъде намерено взаимно приемливо решение на двустранния спор, за да започне междуправителствената конференция. Той поздрави правителството в Скопие заради твърдия му ангажимент и смелите му решения да провежда политиката на санкции на ЕС срещу Русия. В реформите според него РСМ е постигнала значителни успехи в независимостта на правосъдието, правата на малцинствата, борбата с корупцията, прозрачността и политическия диалог между управляващите и опозицията. Предстои да се реформира избирателната система, да се подобрят ситуацията в медиите и прозрачността на обществените институции.

„Всички сме наясно, че отлагането на междуправителствената конференция е ситуация, при която всички губят – и РСМ, и ЕС“, изтъкна Кючюк.

Според него времето не е на ничия страна и ни кара да вземем важни решения, които да предопределят бъдещето и на региона, и на Съюза. Но най-вече тгубят добросъседските отношения и приятелството.

А започването на междуправителствената конференция не е отстъпление, а възможност за даване на европейска перспектива за Скопие.

Повечето евродепутати изтъкнаха, че не трябва да се дава възможност на Русия да дестабилизира Западните Балкани.

„РСМ направи всичко, което поискахме, и още не знае кога ще започне преговорите. Освен това тя се синхронизира със санкциите на ЕС срещу Русия", каза хърватският социалист Тонино Пицула.

Съпартиецът му Андреас Шидер от Австрия смята, че българското вето не е решило нито един проблем, а освен това засяга негативно и ЕС, и България.

Рови ли в телефона си еврокомисарят?

„Искате РСМ да започне преговори с ЕС? Чудесно", обърна се към евродепутатите Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

И продължи:

„Това може да стане утре. За целта е необходимо довечера да бъде променена конституцията, да бъде забранен езикът на омразата, да бъде прекратено унижаването на българската история. Но вие не искате Скопие да го направи, а притискате България.“

След което обвини правителството в Скопие, че е много проруско. А случващото се в момента отблъсква българите от ЕС и ги прави евроскептици.

„Готови ли сте да загубите 7-8-милионна България?“, попита Джамбазки.

По думите му натискът върху страната ни работи за Владимир Путин и за руската пета колона у нас и в ЕС.

„Надявам се да слушате, г-н комисар, но очевидно ровите в телефона“, каза депутатът по адрес на намиращия се в залата еврокомисар за правосъдието Дидие Рейндерс.

"Консерваторът" завърши с това, че никой не иска нищо друго, освен да се окаже натиск върху Скопие да спазва договора си със страната ни.

Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) смята, че на фона на войната в Украйна интеграцията на Западните Балкани в ЕС трябва да бъде подкрепена по-силно отвсякога.

„В интерес на Кремъл би било в нашия Съюз да има неразбирателство, омраза, дискриминация“, каза той.

Според него всички негативни процеси трябва да бъдат изчистени преди започването на преговорите за членство или поне да има гаранция, че ще бъдат решени по време на преговорния процес. РСМ трябва да преодолее югославската идеология и да спазва договора с България. Едно от условията е недискриминация на заявяващите българската си идентичност граждани.

Докладът за РСМ е противоречив, е мнението на Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП). Най-важното, което липсва в него, е, че РСМ демонстративно не изпълнява договора си с България.

„Самият македонизъм е антибългаризъм и национализъм в постоянно действие. Той е война срещу българската история и култура и ярки исторически личности. Родното място на македонизма е Москва. Родилният му дом е Комунистическият интернационал“, заяви Йорданов.

Той обвини РСМ, че не е извършила декомунизация.