Дългогодишният депутат от БСП, сега председател на парламентарната група - Георги Свиленски, е осъдил прокуратурата заради дело, проточило се повече от 7 години, по което той е оправдан.

Това съобщават от пресцентъра на левицата. Присъдени му са 15 000 лева за морални щети, 4500 лева за имуществени и над 1300 лева за разноски по делото. Решението на Софийски градски съд (СГС) не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния.

Социалистите не съобщават подробности по самото дело, но това прави правният сайт lex.bg. Става въпрос за делото "Софийски имоти", започнало през 2010 г. Свиленски бе обвинен в безстопанственост с още 12 души от ръководството на дружеството, в т.ч. бившият директор Тошко Добрев, заради продажба на 4 общински имота на цени, които според обвинението са били по-ниски от пазарните и от това са настъпили щети за близо 2 млн. лева.

До оправдаването на всички подсъдими само на първа инстанция се стигна след като беше гледано от трима съдии - бившата шефка на СГС Владимира Янева, която обаче през 2011 г. си направи отвод заради подозрения за конфликт на интереси, тъй като е купувала имоти от дружеството като пълномощник на баща си. След това делото пое съдия Мими Петрова, но тя пък беше уволнена преди да го приключи, а оправдателните присъди прочете съдия Ани Захариева в края на 2016 г. Малко след това те влязоха в сила, след като прокуратурата не ги протестира, припомня Lex.

Лов, пътувания, Десислава Радева

В иска си Свиленски е представил копия от публикации за отразяването на процеса срещу него, за да докаже, че е бил уронен авторитетът му. Показания е дал негов съпартиец, който казва, че Свиленски се е притеснявал да ходи на събития на БСП, защото хората "шушукали".

През 2015 г. бил номиниран за кмет на София, но се отказал заради делото.

Не се изказвал и в парламента, за да не бъде атакуван с това, че е подсъдим.

Притеснявал се за детето си, ограничил пътуванията в чужбина, за да няма проблеми на границата, оплаквал се и от това, че не можел да ловува, защото му отнели пушката.

Свидетелят твърди, че депутатът се притеснявал и за кандидат-президентската кампания на Румен Радев, тъй като съпругата на настоящия държавен глава Десислава Радева преди е била омъжена за Свиленски.

Страдания, че не може да обстрелва животни

Съдия Вергиния Мичева от СГС сега постановява, че Свиленски е с чисто минало и се съгласява, че процесът срещу него е продължил неразумно дълго. Не се съгласява обаче с твърденията, че кариерата му е пострадала, тъй като той е неизменно избиран за депутат през последните близо 10 години, а и като обществена личност е имал достъп до медии, където е можел да изразява своята гледна точка.

По отношения на пътуванията, СГС посочва, че няма такива доказателства, защото не му е налагана забрана за пътуване.

"Отделно от това липсват доказателства ищецът да е страдал от това, че не може да ходи на лов и да обстрелва животни", мотивира се още съдът.

И постановява 15 000 лева за причинените неимуществени вреди, вместо поисканите 100 000 лева.

"За мен бе важно неопровержимо да докажа невиннността, да защитя доброто си име и името на партията, която представлявам. И най-вече да дам пример на всички българи, че си заслужава човек да се бори за правата си, дори те да са потъпкани от най-високо място. В продължение на години, служейки си с прокуратурата, политическите ми опоненти спекулираха с мними обвинение по мой адрес. Познавам ги и не вярвам да ми се извиняват. Дано поне, когато прочетат това решение, малко да се засрамят", коментира Георги Свиленски, цитиран от партийния пресцентър.