Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., с която ведомството отнема лиценза на Автомобилната федерация на България (АФБ).

Той още вчера заяви в публична изява, че на 18 май ще отнеме лиценза на спортна федерация. Това е акт, с който се обезсилва дейността й.

Заповедта на министър Василев е издадена във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения.

АФБ загуби в края на миналата година правото си за организира състезания за период от 6 месеца, като санкцията беше наложена от служебния министър на спорта Андрей Кузманов, припомня Sportal.bg.

В началото на март федерацията обяви, че ще се бори срещу това наказание и свика пресконференция с участието на автомобилни пилоти, които декларираха желанието си да се състезават отново пред родна публика.

На 8 март тази година президентът на АФБ Камен Михайлов обяви, че подава оставка, за да “не е пречка в развитието” на автомобилния спорт у нас. Също тогава генералният секретар Калоян Станчев потвърди, че федерацията обжалва решението на министър Кузманов, но тогава все още нямаше решение.

Лицензът на АФБ беше издаден от бившия министър на спорта Красен Кралев през 2019 г., след като СБА обяви, че “сваля доверието си” от БФАС. Това решение доведе до протести на пилоти и организатори, както и в криза с провеждането на голяма част от състезанията у нас плюс драстичен спад в нивото на организацията им.