ЕС да помогне на Молдова да си върне парите, откраднати от корумпирани политици, а тези хора да бъдат изправени пред съда.

С този призив към Европейския парламент в Брюксел се обърна молдовската президентка Мая Санду.

„Елиминирахме голям брой корупционни схеми, по които държавата и народът бяха ограбени в миналото. Трябва да поискам вашата помощ в справянето с голямата корупция.

Моля ви да санкционирате корумпираните политици, които бяха превзели институциите в миналото, откраднаха значителни суми пари на данъкоплатците и се преселиха в чужбина, като инвестираха откраднатите пари, включително в страните със стабилна демокрация. Моля ви да ни помогнете да си върнем откраднатите пари и да изправим корумпираните бегълци пред съда“, каза Санду.

Тя смята, че страните от ЕС трябва да направят повече, за да отхвърлят мръсните пари, най-вече тези, които идват от крехките демокрации. Очевидно тя имаше предвид своята страна.

На няколко пъти Мая Санду отправи призива ЕС да даде на Молдова статут на кандидат-член. Тя изтъкна, че в страната й се говори един от официалните езици на Съюза – румънски.

„Поне една трета от нас са граждани на ЕС. Нашата голяма диаспора е сред вас. Вероятно сте ни срещали. Живеем редом с вас, плащаме данъци и даваме своя принос за общото благо. Идваме от разнообразно общество, в което различни култури са съжителствали в мир и хармония в продължение на векове, като са предпочитали компромиса пред конфронтацията. В това отношение сме европейци“, заяви Мая Санду.

Населението на Молдова е 2,6 милиона души. И само за няколко седмици след 24 февруари, когато започна руската агресия в Украйна, то се увеличи с 4 на сто. Близо половин милион украинци са преминали в Молдова. Там все още има около 90 000 от тях. Много от намиращите се сега в Молдова украински бежанци са деца. Това прави 10 на сто от децата в страната.

Самата Мая Санду е чувала от кабинета си в президентството в Кишинев как падат бомбите в Одеса, която е близо до границата.

Молдова подкрепя териториалната цялост на Украйна, която е била превърната в нещо като геополитически придатък на един по-силен съсед, т.е. Русия.

Мая Санду не смята, че в момента има опасност от руска агресия срещу Молдова. Тя заяви това пред ЕП въпреки немалко прогнози, че точно тази страна ще бъде следващата цел на Кремъл, въпреки че в конституцията й е залегнал неутралитетът и тя няма намерение да се присъединява към НАТО. Това се подкрепя от по-голямата част от населението.

„За да бъдем наистина неутрални обаче, ние постоянно призоваваме за изтеглянето на руските войски от нашата територия. Защото присъствието им в Приднестровския регион съществено нарушават нашия неутралитет и нашата независимост“, каза Санду.