Министерството на науката и образованието (МОН) публикува верните отговори от задължителната матура за дванадесетокласниците по български език и литература.

На нея днес се явиха 43 028 ученици. Изпитът се проведе в 736 училища в страната, съобщават от МОН. 

Зрелостниците трябваше да разсъждават върху "Споменът - скръб и утеха" в елегията "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов, в случай че са избрали да пишат интерпретативно съчинение на днешния изпит. Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на думите". Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга - да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

За разлика от предишни години, включените произведения бяха 27, а не 97. 

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. 

Резултатите ще станат известни на 8 юни.