Плевенското село Буковлък отново е в светлините на прожекторите, след като и днес полицейска акция доведе до арести по подозрения за купуване на гласове.

Както Клуб Z писа, кметът и жители на селото, най-голямо в областта, се оплакаха от ранни зори със сигнал до БНТ, че имало засилено присъствие на полиция и жандармерия, което ги притеснявало. Така се  бил оказвал натиск.

Малко  по-късно през деня обаче жандармерия влезе в къща в селото и задържа двама души след сигнал за покупко-продажба на гласове, съоби Нова тв. По информация на медията има задържана и една жена. Намерена е голяма супа пари, документи, тетрадки с имена на хора. В същата къща на местните избори отново е имало арести.

По друг сигнал кметът Георги Божинов съобщи, че е бил привикан да бъде предупреден, че има сигнал за купуване на гласове срещу него в замяна на един кубик дърва. Той е бил привикан за обяснения по малките часове на деня - рано тази сутрин. Отрича да е замесен в подобни схеми. "Сигнал, че купуваме гласове, че съм обещал по един кубик дърва и да излязат да гласуват. Това не е вярно! В кметството няма дърва. Полицията стои пред дома ми от 02:30 през нощта до 7,30 часа сутринта", заяви кметът.

На парламентарния вот през ноември в Буковлък имаше шестима задържани.

69 сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите са получени в МВР в изборния ден до късния следобяд. От началото на предизборната кампания сигналите са 621, съобщават от ведомството.

До момента са образувани общо 71 наказателни производства. За днешния ден те са три.

В рамките на проведените полицейски действия на територията на страната в последния месец - за извършени престъпления на изборния процес, са задържани общо 77 човека. Съставени са 1982 предупредителни протокола.

След като в МВР бе открита денонощна телефонна линия за сигнали и e-mail, свързани с изборния процес, са получени общо 16 мейла и 39 обаждания. Те съдържат данни свързани с купуване на гласове. Сигнали за извършени нарушения са постъпили и на електронна поща в приемната за граждани на вътрешното министерство, като към 15:00 часа днес те са 24 и по тях се извършват проверки. На телефон 112 са приети общо 220 обаждания, от които 112 сигнала, съдържащи данни за купуване и продаване на гласове.