Кремъл, "Росмолодьож" и Министерството на образованието обсъждат създаването на ново общоруско движение на децата и младежите. Това съобщават РБК и "Московски комсомолец", цитирани от руската версия на "Свободна Европа".

Според публикациите проектозаконът за новата организация може да бъде внесен в Държавната дума на 19 май - в деня на стогодишнината от създаването на движението на съветските пионери. Един от източниците обяснява необходимостта от създаването на подобна структура с необходимостта да се "възпитава патриотизъм, любов към Родината и гражданство сред децата и юношите". Един от източниците на РБК отбелязва, че членството няма да бъде задължително.

Новата структура ще бъде създадена на базата на вече съществуващото Руско движение на учениците и редица регионални организации. Може би сред основателите ще бъде движението "Юнармия", създадено по инициатива на министъра на отбраната Сергей Шойгу през 2015 г.

Според източници заместник-ръководителят на "Росмолодьож", 42-годишният Дамир Фатахов, е спряган за поста лидер на новите пионери. Преди месец идеята за създаване на движение, което да обедини всички деца, беше подкрепено от Владимир Путин.