Българският министър на отбраната Драгомир Заков е готов да поиска промени в националното законодателство заради инициативите за хъба за иновации на ЕС и за съвместно придобиване и изграждане на военни способности.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел самият министър. Той участва в заседание на Съвет „Външни работи (отбрана)“.

„Знаете, че за българската армия това е изключително важно. В този контекст може би ще трябва да погледнем българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези инициативи се развиват, а нашите закони не еволюират в тази насока. Ще призова при необходимост да се направят промени, които да позволят да се включим активно в тези проекти“, каза Заков.

Вече знаем какво иска конкретно от нас Украйна, отговори министърът на журналистически въпрос. Става дума за военно-техническа помощ, чието оказване бе гласувано от Народното събрание.

Драгомир Заков обаче не пожела да навлезе в подробности, тъй като на този етап се водят конфиденциални разговори. 

„Можем да удовлетворим исканията на Украйна в голяма степен. Те са доста реалистични. Тяхна делегация е у нас и видя с какво разполагаме“, допълни министърът.

След което уточни, че става дума за ремонт на военна техника, който ще се извършва в България.

Заков не пожела да коментира думите на президента Румен Радев в Берлин, че не желае с българско оръжие да бъдат убивани българи в Украйна. Той се мотивира с това, че не е добре за въоръжените сили министърът на отбраната да влиза в дискусии с държавния глава, който е и върховен главнокомандващ.

Все още няма нищо конкретно по въпроса за заместващите изтребители, договорени от премиера Кирил Петков при посещението му в САЩ. Така Заков отговори на въпрос на Клуб Z.

Той е разговарял с италианския си колега Лоренцо Гуерини. Двамата са обсъдили предстоящото участие на Италия като рамкова държава в българската бойна група на НАТО.

„Обсъдихме и с тях да ни съдействат с някакви заместващи способности. Но все още нищо не е на масата окончателно. Целта е българскиктте ВВС да продължават да изпълняват своте конституционни задължения, а не да ги сваляме на земята“, каза министърът.

Клуб Z го попита и дали е възможно да бъдат достигнати исканите от „Демократична България“ 2 на сто от БВП за отбрана и този процент да залегне в актуализирания бюджен.

„Това не е фиксирана цифра панацея. Тя може да бъде достигната и дори премината, ако всички планирани за тази година проекти бъдат стартирани. Така че нека не гледаме на нея стриктно и като я достигнем, да спрем да работим по всички проекти, нито да я достигнем на всяка цена. Важно е да придобием конкретните способности, да харчим парите по най-ефективния начин. Тази цифра по-скоро я гледам като ориентир, но не и като таван“, отговори министърът на отбраната.