"Състоянието и развитието на света зависи не от масите, класовата борба и от отделните партии, а от намирането на коалиционни формули на заедността, иновативните технологии, адекватната, властова система с капацитет и визия за решаване на конкретни проблеми и ангажираност на свободните и активни граждани в тяхното  опредметяване".

Това се посочва в публикация на д-р Ахмед Доган, озаглавена „Казусът Ахмед Доган“, публикувана в Юбилейния сборник "Философи 1981. 40 години по-късно. Продължаващи истории", съобщи пресцентърът на ДПС. 

Сборникът представя един от най-емблематичните курсове в историята на Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" със своите активни, успешни и запомнящи се личности, се посочва още в съобщението.  

"Мощната онтологична акселерация на Мегасоциума на Глобалния свят ще имплицира конструирането на друг тип социални и политически онтологии, които ще бъдат предимно с релативен и еклектичен профил и характер", пише почетният председател на ДПС.

Продуцирането и потреблението на "завършените философски системи" ще бъде загуба на екзистенциално време, смята той и прогнозира, че вероятно "дебелите книги" ще си останат само в библиотеките.

"Късите и ефективни теоретични конструкции за решаването на конкретни проблемни ситуации "ад хок" ще бъдат доминиращи", посочва Доган.

 Юбилейният сборник е на издателство "Стилует" и е издаден през 2021 г. Не се разпространява в търговската мрежа.