Българските самолети МиГ-29 за пореден път за били вдигнати заради бомбена заплаха за пътнически самолет. Това съобщиха от Военновъздушните сили.

Ето текста на съобщението:

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

На 16 май 2022 г. самолет на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран последователно от румънски, български и турски изтребители поради подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Самолетът кацна успешно в Турция, без последствия за пътниците и екипажа.

В последните месеци зачестиха случаите, при които се налага реално използване на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по мисията "Air Policing" заради бомбени заплахи. При всички от тях българските Военновъздушни сили действат своевременно, спазвайки националните и международните процедури за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

През миналата седмица отново имаше подобен случай. На 11 май дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" оказаха помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. 

Ето какво бе съобщено тогава:

"При изпълнение на реална мисия по "Air Policing" българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на България и го предадоха на турските изтребители. Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство".

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, пътниците и екипажът бяха добре.

За този случай министърът на отбраната Драгомир Заков тогава коментира, че сигналът за бомба е бил фалшив.

"Това е стандартна процедура, която се извършва, когато има проблем с граждански полети. Въздушните сили оказват такава помощ. Това, което ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и трябва да се проучи причината. Очевидно става въпрос за фалшива информация, но трябва да се реагира и да се окаже помощ", коментира Заков.