Основната цел на сръбския македонизъм е Македония и България да бъдат скарани. Това заяви пред бТВ Любчо Георгиевски, бивш премиер в Скопие и известен с доброто си отношение към България.

"България гледа само сръбския македонизъм, но има и български македонизъм", изтъкна Георгиевски.

По повод решението на Вселенската патриаршия да признае самостоятелност на македонската църква под името Охридска той обясни, че от 1922 г. с решение отново на Вселенската патриаршия македонската църква е станала част от сръбската. И сега целта на македонската църква е да бъде самостоятелна, т. е. да се отдели от сръбската.

"София и Скопие трябва да направят повече, за да стигнем до решение на този проблем", каза Георгиевски.

Според него премиерите в двете страни имат желание да подобрят отношенията, но се влияят много от коалициите си и общественото мнение.

"Последната година и половина е кулминация на влошаването на отношенията", призна Георгиевски.

Той поддържа идеята българите да бъдат записани в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ, защото това ще им даде определени права. Призна обаче, че в Скопие има съпротива срещу тази идея.

По повод скорошното преброяване на населението в Северна Македония, според което се оказа, че българите са само 3500, Георгиевски изтъкна, че това е най-голямото увеличение като процент, в сравнение с всички останали етноси. Според него в Скопие има подобряване на атмосферата, защото вече не е страшно да казваш, че искаш добри отношения с България.

Снощи активисти на ВМРО, предвождани от евродепутата Ангел Джамбазки, осуетиха провеждането на беседа на Любчо Георгиевски с историка Стефан Дечев.

Събитието във Военния клуб трябваше да е първото на новоучредения Клуб за българо-македонско приятелство (КБМП) и бе предназначено за членовете на клуба и журналисти. Георгиевски също е съучредител на клуба, който търси сближаване между София и Скопие.

Още преди началото му обаче в залата на Военния клуб, където трябваше да се проведе, по информация от организаторите, се събраха хора от ВМРО. Джамбазки обясни на Георгиевски, че нямал нищо против него и намекна, че по-големият проблем е в присъствието и участието на Стефан Дечев, често нападан от националистически кръгове заради търсенето на диалог между България и Северна Македония и поставянето под въпрос на някои от позициите в съвместната историческа комисия. От ВМРО твърдяха, че просто искат да участват в дискусията, но тя в крайна сметка не се състоя.