Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Испанското правителство търси финансиране от Европейския съюз, за да изгради газопровод през Франция, който да увеличи свързаността на Иберийския полуостров с останалата част на Европа. В момента тя е близо 3%, тъй като основният доставчик на газ е Алжир, но заради обтегнатите дипломатически отношения с арабската държава, кабинетът на Санчес счита, че са нужни и други източници, пише БНР. 

Испания и Португалия получиха временно статут на „енергиен остров" и Брюксел им разреши да ограничат цената на газа, който се използва за производство на електроенергия до 48 евро за мегаватчас.

Решението обаче е временно за една година и затова двете държави вече търсят алтернативи. Според кабинета на Педро Санчес те могат да станат енергиен хъб, който да захранва останалата част от Европа с газ, чрез преработването на втечнен природен газ от Съединените щати и транспортирането му през Франция.

Испания разполага с 6 завода за преработка, а Португалия с 4, при 20 завода в цяла Европа. Ако газът се доставя до испанските и португалските пристанища след преработката му може да се пренасочи към останалите държави-членки. За целта е необходимо да се изгради нов газопровод, който да доставя и зелен водород.

Кабинетът на Санчес отхвърля възможността да бъде подновен строежът на изоставения вече MidCat, тъй като го счита за остарял. Неговият строеж беше спрян през 2020 година след анализ на ЕК, че проектът е много скъп и би имал смисъл само ако няма други доставчици на природен газ.

Войната в Украйна и решението на Брюксел да сложи край на енергийната си зависимост от Русия, отново показа необходимостта от газопровод, който да свързва Иберийския полуостров и останалата част на Европа, каза министърът на екологичния преход Тереза Рибера и призова опозицията да подкрепи правителството в преговорите с Брюксел за финансирането на изцяло нов газопровод през Франция.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.