Президентът на САЩ Джо Байдън вчера благодари на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за "моралното лидерство" на страната му след началото на руската инвазия на Украйна по време на разговор между двамата в Белия дом, предаде Асошиейтед прес, информира БТА.

Мицотакис е във Вашингтон, за да участва в честванията на 200-годишния юбилей от началото на Гръцката война за независимост, по време на която страната му отвоюва своята независимост от Османската империя. Тържественият момент обаче беше помрачен от най-тежките боеве на европейския континент от края на Втората световна война.

"Сега ние заедно сме изправени пред предизвикателството на руската агресия", каза Мицотакис в началото на срещата си с Байдън в Овалния кабинет. Премиерът добави, че двустранните отношения между САЩ и Гърция са "на рекордно високи нива".

В момент, когато Европа се опитва да се откаже от руската енергия, Мицотакис лансира идеята, че Гърция би могла да стане енергиен център, който би могъл да снабдява Източна Европа с газ от югозападна Азия и Близкия изток. Очаква се, че нов тръбопровод от Гърция до България, построен и тестван по време на пандемията от COVID-19, и който по план трябва да заработи през юни, ще пренася големи обеми газ между двете страни в двете посоки за генериране на електричество, захранване на промишлеността и битово отопление. Новата газова връзка ще даде на България достъп до пристанища в Гърция, където се внася втечнен природен газ, и ще пренася газ от Азърбайджан през нова тръбопроводна мрежа към Италия.

Срещата в Овалния кабинет с Байдън дойде и след като Гърция миналата седмица официално удължи с пет години двустранното си военно споразумение със САЩ, което позволява на американските въоръжени сили да ползват три бази в Гърция, както и да имат военноморско присъствие на остров Крит.

В предаване по американската телевизия Ем Ес Ен Би Си Мицотакис изрази своята подкрепа за членството на Финландия и Швеция в НАТО и изрази оптимизъм, че Турция в крайна сметка няма да попречи на двете северноевропейски страни да се присъединят към алианса.

"Това наистина не е уместното време (молбата за) членство в НАТО на тези две страни да бъде използвана за спазаряване по други въпроси, за които някой може би се е сетил", каза Мицотакис.

Той визира спекулациите, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да се възползва от случая, за да си спечели отстъпки от администрацията на Байдън в продажби на оръжие или по други въпроси.