Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на САЩ Джо Байдън е подписал заповед, с която упълномощава военните отново да разположат стотици войници за специални операции в Сомалия - до голяма степен отменяйки решението на президента Доналд Тръмп да изтегли почти всичките 700 военни, предаде днес "Ню Йорк таймс", позовавайки се на четирима служители, запознати с въпроса.

Освен това Байдън е одобрил искане на Пентагона за постоянна власт да набележи като цели около дузина заподозрени лидери на Ал Шабаб, сомалийската терористична група, която е свързана с Ал Кайда, са казали трима от официалните лица. Откакто Байдън встъпи в длъжност американските въздушни удари в Сомалия до голяма степен бяха ограничени до това да защитават партньорските сили, изправени пред непосредствена заплаха.

Заедно решенията на Байдън ще съживят американската антитерористична операция с отворен край, която се превърна във война с ниска интензивност през три администрации, отбелязва "Ню Йорк таймс". Този ход е в контраст с решението му миналата година да изтегли американските сили от Афганистан, заявявайки, че „време е да се сложи край на вечната война“.

Байдън е подписал предложението на министъра на отбраната Лойд Остин в началото на май, са казали официалните лица. В изявление Адриен Уотсън, говорителка на Съвета за национална сигурност, потвърди този ход, заявявайки, че той ще даде възможност за „по-ефективна борба срещу Ал Шабаб“.

„Решението за повторно въвеждане на постоянно присъствие беше взето, за да увеличим максимално безопасността и ефективността на нашите сили и да им позволим да предоставят по-ефективна подкрепа на нашите партньори“, каза тя.

Уотсън не посочи броя на войниците, които ще бъдат пратени в Сомалия. Но двама души, запознати с въпроса, са казали, че числеността им ще бъде ограничена до около 450. 

Стратегията на администрацията на Байдън в Сомалия е да се опита да намали заплахата от Ал Шабаб, като потисне способността му да планира и извършва сложни операции, каза висш служител на администрацията. Те включват смъртоносна атака срещу американска въздушна база в Манда Бей, Кения, през януари 2020 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.