Американската армия съобщи, че изтеглянето на военните й от Сомалия е завършило. Това е едно от последните действия при управлението на президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Някои експерти предупредиха, че изтеглянето на около 700-те военнослужещи се извършва във възможно най-лошия момент за Сомалия. Свързаната с "Ал Кайда" екстремистка групировка "Аш Шабаб" подобрява способностите си за правене на бомби и продължава да напада граждански и военни цели в столицата Могадишу. Изтеглянето става факт и по-малко от месец преди парламентарни избори в Сомалия.

Американските военни обучаваха и подпомагаха сомалийските сили, включително сомалийските специални части, при извършването на контратерористични операции. Те са преместени сега в други африкански страни като съседните Кения и Джибути, където е разположена единствената постоянна военна база на САЩ в Африка. Говорител на Африканското командване на въоръжените сили на САЩ не уточни каква част военни къде отиват.

Помолен да коментира дали правителството на избрания президент Джо Байдън ще се откаже от изтеглянето, говорителят заяви в имейла, че "няма смисъл да се спекулира или да се коментират хипотетични сценарии". По думите му сега операцията навлиза "в нов етап на периодично взаимодействие със сомалийските сили". Той не да даде подробности.

Изтеглянето беше обявено в края на миналата година с краен срок 15 януари. Американската армия, която при управлението на Тръмп започна да нанася все повече въздушни удари по "Аш Шабаб" и малка група бойци с връзки с групировката "Ислямска държава", заяви, че ще продължи да притиска "Аш Шабаб".

Екстремистката групировка разполага с приблизително между 5000 и 10 000 бойци.

Сомалийските сили, дори по американски оценки, не са готови да поемат отговорностите за сигурността на Сомалия, особено с оглед на очакваното изтегляне в края на годината и на 19 000-те военни от многонационалните сили на Африканския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.