Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Газ, метан, пропан-бутан и почти всички видове ток ще останат без акциз, предвиждат антикризисните мерки на управляващите. Те ще бъдат обявени утре, заяви пред БНР финансовият министър Асен Василев.

"Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки", заяви той.

Акциз върху битовия ток вече няма. От друга страна, ЕС едва ли ще позволи да отпадне този върху горивата.

Обсъжда се и намаляване на ДДС за метана и пропан-бутана, добави Василев. Според него ръстът на инфлацията предстои да се успокои. 

Вицепремиерът коментира и протеста на превозвачите, като изтъкна, че в бюджета са предвидени 146 млн. лв. субсидии за губещи линии в малки населени места.

"Но превозвачите искат и допълнително финансиране и компенсиране, извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия", отбеляза той.

А тол таксата е по-справедлива от винетките, смята Василев. Помощите не могат да останат завинаги, подчерта той, целта на държавата е да обере шоковото повишаване на цените.

"Газът поскъпна поскъпна 4 пъти преди да ни го спрат. При такъв ръст няма как постоянно да се компенсира тази повишена цена, а и тя няма да се върне на старата", добави той.

Коментари

Свалете акциза и от бензина, макар и временно

Губернаторът на Флорида Рон Десантис тези дни обяви мерки среяу инфлацията. Oт 1 юли т.г. за една година пада търговския данък върху бебешките храни, детските дрехи и пособията за учениците. А от 1 октомври за 1 месец бензинът няма да бъде облаган с акциз. Това ще свали цената за галон бензин (3,8 литра) с 25,3 цента. В момента галон бензин струва $4.19. Правителството в България трябва да отиде на още по-радикални мерки. В Европа основната причина за скъпите горива са високите данъци и акцизите. Кабинетът да не се хвали с 900 милиона бюджетен излишък, а да предприеме бързи мерки срещу поскъпването. И да удари спекулантите, защото в България е пълно с тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.