10 души бяха убити, а трима ранени при стрелба в магазин в Бъфало, щата Ню Йорк. Атаката бе излъчена в реално време и в популярната стрийминг платформа Twitch.

Нападателят е 18-годишен бял мъж - Пейтън Джендрън - от малък град в другия край на щата. Той целенасочено е пътувал няколко часа до Бъфало, населен предимно с чернокожи. Използвал е автоматично оръжие. Според ФБР става дума за "расово мотивиран насилствен екстремизъм". От пострадалите и убитите 11 са чернокожи, двама - бели.

Обвиненият за атаката Пейтън Джендрън

Джендрън е обвинен в убийство от първа степен. Заплашва го доживотен затвор без право на замяна - смъртното наказание е отменено в щата като противоконституционно.

Нападателят е имал намерение да се самоубие пред служители на магазина, но бил разубеден от тях и се предал. 

Магазинът е бил пълен, всички жертви без един са клиенти. Сред убитите е пазачът на супермаркета. Според персонала Джендрън е стрелял близо 70 пъти. Бил е тежко въоръжен и в камуфлажно облекло.

Около магазина се събра гневна и шокирана тълпа местни жители.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди атаката:

"Трябва да направим всичко по силите си, за да сложим край на подклаждания от омраза вътрешен тероризъм", коментира той.

Губернаторът на щата Кати Хочул пък обяви за "обезпокоителен" факта, че атаката е излъчена в Интернет.

"Фактът, че това дори може да бъде публикувано на платформа, е абсолютно шокиращ. Тези сайтове трябва да бъдат по-бдителни при наблюдението на съдържанието в социалните мрежи."

От Twitch обаче твърдят, че са прекратили излъчването 2 минути след началото на стрелбата - сравнително бърза реакция за толкова голяма платформа.