Полицейска операция срещу престъпността и нарушаване на политическите права на гражданите се провежда в различни райони на страната, предава БНР.

8 души са задържаните в област Велико Търново тази сутрин при специализираната акция. Образувани са 8 бързи производства - основно за притежание на наркотици. 

13 са сигналите за изборни престъпления във Великотърновско. Едно е  досъдебното производство, образувано за купуване на гласове, а две са за унищожаване на имущество на политическа партия.

Акцията продължава и в този час.

Рано тази сутрин специализирана полицейска операция започна и в ромската махала на Благоевград заради съмнения за нарушения на политическите права на гражданите.

Акцията започна малко преди 7 часа сутринта с участието на 30 служители на областната дирекция на полицията и жандармерия.

По сигнал за купуване на гласове бяха претърсени няколко адреса. Задържаните са трима. От една от къщите пък бе изведен мъж, а след това неговата майка заяви пред медиите:

"Тръгнала съм на работа, а те нахлуха вътре в двора и не ми дават да си влизам в двора. Тропат по вратата, "отключвай". Викам чакай малко, синът ми горе още спи…Имаме вкъщи малки деца, това е безобразие тяхното".

Тя посочи, че не знае причината за идването на "цяла армия" в дома ѝ.

Акцията продължаваше и към 8 часа сутринта, насочена е основно към предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, но се извършват проверки и по линия на битовата и конвенционална престъпност.

Един мъж е задържан при полицейска акция в община Сунгурларе.

Акцията е част от мащабната национална полицейска операция срещу престъпленията свързани с политическите права на гражданите. Извършеният арест е по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при търгове за дърводобив.

В област Враца също се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот, допълва БНР.

Акцията, в която участва и жандармерията, започна от Бяла Слатина. Извършват се масирани проверки за нарушаване на избирателните права на гражданите.

В Бяла Слатина вече има образувано досъдебно производство за купуване на гласове. Разследването е срещу неизвестен извършител и е докладвано на прокуратурата.

Специализираната операция ще продължи до края на изборния ден в неделя, поясняват от МВР.

По-късно през деня и от прокуратурата изнесоха оббощена информация. Става ясно, че от официалното начало на предизборната кампания (02.09.2022 г.) са образувани 36 досъдебни производства от 262 преписки, по 128 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

Ето и оригиналното прессъобщение:

Обобщена информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, свързани с предстоящите избори за 48-о Народно събрание

Във връзка с предстоящите на 02.10.2022 г. парламентарни избори за 48-о Народно събрание във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

От началото на предизборната кампания (02.09.2022 г.) до 10,00 часа на 29.09.2022 г. са образувани 36 досъдебни производства, 262 преписки, по 128 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 17, АП-Пловдив - 3, АП-Варна - 8, АП-Велико Търново - 4, АП-Бургас - 4.

До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени 3 лица.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.