Полицията обяви обичайнте си за този сезон мерки - че ще се мобилизира и ще следи за нарушения, извършвани по време на абитурентските балове. МВР апелира към завършващите ученици да не излизат от прозорците или люковете на автомобилите.

Водачите ще бъдат иконтролирани дали шофират след употреба на алкохол или наркотици, каза Мария Ботева от "Пътна полиция":

"Призовавам всички абитуриенти, които сами управляват моторните си превозни средства, да правят това, без да са употребили алкохол или наркотични вещества.

Да използват обезопасителните системи, да призовават своите приятели, които пътуват в тези автомобили, да не правят това - да не се показват през прозорците, люковете и всякакви други отвори...

Да внимават за начина, по който са решили да се придвижат - дали са взели всички нужни мерки, за да се подсигурят, за да не паднат от превозното средство и да помрачат празника си", заяви полицайката.

Според колегата й Венцислав Велинов от „Охранителна полиция”  - проведени са срещи с представители на учебните заведение, където ще се състоят абитуриентските тържества, както и с охранителни фирми.

"Разпоредено е на шефовете на областните дирекции да съберат информация за провеждане на спонтанни и организирани пътувания извън обслужваната от тях територия. Това се прави с цел да се координират действията между отделните структури и недопускане да се нарушава общественият ред, извършване на престъпления и пътно-транспортни произшествия”, поясни Велинов.

Традиционно в дните за празнуване ще има засилено полицейско присъствие на местата, където се събират завършващите. Следи се стриктно и за спазване на реда за движение по пътищата. 

По думите на полицейски инспектор Мария Ботева още през април са проведени срещи в училища в цялата страна във връзка с планираните екскурзии по време на баловете.

„Целта е да се осигури безопасното придвижване на абитуриентските групи до определените пунктове за събиране. Става въпрос за колоните от автомобили, в които са младежите. В беседите, които провеждаме с тези вече зрели хора, наблягаме на това, че дори по време на празниците Законът за движение по пътищата също действа с пълна сила”, посочи тя.

„Съвместно с колегите от „Пътна полиция” и районните управления по места – са взети превантивни мерки и за територията на София”, подчерта от своя страна Петър Петров от отдел „Охранителна полиция” на СДВР.

По думите му към заведенията, в които ще празнуват абитуриентите, са изпратени предписания за недопускане на нарушения на обществения ред.

„След 22 часа в заведенията ще е забранен достъпът на деца до 14-годишна възраст. Лица до 18-годишна възраст без придружител след 22 часа също няма да се допускат. Създадена е организация за осъществяване на контрол в обектите, в които ще се провеждат тържествата”, заяви той.