Украинските бежанци, настанени в хотели, твърдо ще трябват да ги напуснат след 31 май. Това ще става с влак, на три етапа. Други подробности как ще става това липсват. Чакат се данни от платформа, която трябва да заработи след дни, за образование, квалификации и желание за работа на бежанците и след това ще бъде избистрена логистиката. Това стана ясно на пресконференция на изпълнителната власт. Така около 20 дни преди крайния срок повече яснота по проблема не беше получена, но от агенцията по бежанците се похвалиха, че България е на първо място в ЕС по брой регистрирани украински бежанци със статут на временна закрила. 

„Гражданите, които са напуснали Украйна заради войната, вече са над 6 милиона. Пристигналите украински граждани към 12 май у нас са 252 826. От влезлите 41 на сто са останали в България, а именно 104 235 лица, които  пребивават на територията на страната. Регистрираните за временна закрила са 102 522 души. Сами разбирате  че  вече приближаваме на  100% регистрирани по този аспект  и страната излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в държавите членки на ЕС”, изброи председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

И допълни, че от тях 52 000 са жени, а 40 658 – деца. 436 са непридружените непълнолетни.

Мярката за настаняване в хотелите, която изтича на 31 май, няма да бъде продължена, потвърди и Тошева днес.

"Тя имаше две страни. Хората, бягащи от Украйна, намериха сигурно място, това са предимно жени и деца. Втората страна - така се подпомогна българската икномика в бицето на заетите в туристическата индустрия. Особено след COVID ситуацията смятаме, че тази мярка беше навременна и бързо се реагира", добави тя.

По думите ѝ към момента приоритет е интеграцията на бежанците в приемащото общество.

Предвижда се до края на седмицата да влезе в употреба специална дигитална платформа, благодарение на която ще се събират данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат в страната след 31 май. Екип от анкетьори ще помагат за събиране на информацията, поясни шефката на агенцията за бежанците. Ще се събират данни за образователен ценз, нагласи бежанците да започнат работа и т. н. Близо 80 процента от тях - имало проучване, имали нагласа да започнат работа, колкото се може по-бързо.

Тошева обяви, че се предвиждат редица мерки за подпомагането на бежанците, но те и сега си действали - като мярката "топъл обяд" (за ученици) или субсидирана заетост.

След като се наберат данните от платформата, ще се детайлизира логистиката на хората, настанени по хотелите като ще бъдат насочвани към междуведомствените и общински бази.

„Имаме готовност бежанците да бъдат извозени на групи. Няма да разделяме семейства”, обяви зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Украинците ще бъдат извозвани към държавните, общински и ведомствени бази на три етапа. Първо ще бъде осигурен влаков превоз за възрастните хора, после майките с малки деца, а след това ще бъдат транспортирани и всички останали. 

Първото плащане на хотелиерите окончателно е направено на 19 април с доплащане на 9 май. Разплатени са 15 280 хил. лв. с ДДС за близо 350 хиляди нощувки на приблизително 320 лица, извършващи дейност в около 600 обекта за настаняване, отчете зам.-министърката на туризма Ирена Георгиева.

Второто плащане е в процес на обработка, като най-вероятно то ще започне до края на следващата седмица, информира Георгиева. Подадени са 565 заявления. Броят на обектите за втория период ще надхвърли 1000.

63 000 украински граждани са настанени в общо 1204 места за подслон.

84 украински деца са записани в детски градини у нас. В българските училища учат 439 украинци.  За тях е осигурено допълнително обучение по български език.

 До момента няма данни за случаи на трафик  на хора сред бежанците.

„За кратък период бяха обособени първоначални приемателни пунктове за временна регистрация. МВР оказва активно съдействие при транспортирането на украински граждани до местата за настаняване”, твърди зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев .