Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шведското правителство планира да подаде молба за присъединяване към НАТО следващата седмица, следвайки примера на съседна Финландия в пренаписване на политиката си за сигурност след Втората световна война, породено от руската инвазия в Украйна, пише в. "Експресен", цитиран от Ройтерс.

Парламентът на Швеция ще обсъди положението със сигурността и премиерката Магдалена Андершон ще свика в понеделник специално заседание на кабинета, на което ще бъде взето официалното решение за подаване на молбата, пише "Експресен", позовавайки се на неназовани източници.

Заявлението ще бъде изпратено непосредствено след това, като в това няма нищо неочаквано, твърдят източниците на вестника.

След нахлуването на Русия в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция", се очаква Швеция и Финландия да потърсят по-голяма  сигурност чрез присъединяване към НАТО и да се откажат от продължилата десетилетия политика на неприсъединяване към военни съюзи.

В. "Експресен" информира още, позовавайки се на свои източници, че предвиденият да се проведе утре общопартиен преглед на шведската политика за сигурност, ще стигне до извода, че членството в НАТО би подействало като възпиращ фактор, ако Русия поиска да нахлуе в Швеция.

Управляващите социалдемократи все още обсъждат дали да променят политиката си и да подкрепят кандидатурата. Партията трябва да вземе решение в неделя.

По-рано днес президентът на Финландия Саули Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха, че страната им трябва да подаде молба за присъединяване към НАТО "без забавяне", с което се увеличава натискът върху Швеция да последва примера им, отбелязва агенцията.

Финландия е най-близкият военен съюзник на Швеция и единствената друга страна на Скандинавския полуостров, която не е член на НАТО.

БТА

Коментари

asd

Дано по-бързо мине процедурата по приемане на Финландия и Швеция към НАТО, та комплексираното джудже да получи някой инфаркт най-накрая и да отърве света от присъствието си, въпреки че раZиа вече е с толкова опорочена от 20+ години путлерски лъжи и пропаганда, че света едва ли ще види мир в близките 20-30 години. След путин ще се изредят поредните негови подобия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.