Доклад на Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент съдържа доста чувствителна информация от закрити срещи между евродепутати и представители на българските власти.

Това заяви пред Клуб Z евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Докладът е за посещение на членове на парламентарната комисия у нас от 11 до 13 април. Мисията бе заради твърдения за злоупотреби с еврофондове, използвани за къщи за гости, и възможността те да бъдат възстановени в бюджета на ЕС.

Такова е мнението на председателя на мисията – чешкият  депутат Томаш Здеховски. Той като той отсъстваше, Андрей Новаков бе натоварен да огласи неговата позиция на заседание на комисията.

Чрез споделянето на тази чувствителна информация се създава опасност за в бъдеще, каза Новаков. Хората, с които е разговаряно, могат да спрат да се доверяват на евродепутатите.

„Споменават се имена, съдебни процеси, притеснителни към момента неща. Прави впечатление, че докладът е безпрецедентно голям, почти от 50 страници“, изтъкна Новаков.

Томаш Здеховски не е бил консултиран при изготвянето на проектодоклада. Чешкият представител е притеснен, че съдържащата се в доклада чувствителна информация ще заплаши заинтересованите страни, ако бъде изнесена публично. Така би могло да бъде повлияно на хода на съдебни процеси, както и на други процеси у нас, които все още не са завършили.

Комисията даде срок на членовете си да направят своите коментари в срок от две седмици. След това документът трябва да бъде финализиран и огласен публично.

Самият Андрей Новаков е разочарован от факта, че докато са били у нас, евродепутатите не са посетили нито един обект, финансиран с европейски средства. Той и колежката му Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) също са участвали в мисията.

Фокусът на мисията е бил срещите с с премиера, министрите на вътрешните работи и на финансите. Но депутатите са разговаряли и с представители на общините, които са дали малко повече информация.

По-различно бе мнението за чувствителната информация на Цветелина Пенкова.

„На всички проведени срещи всички участници са били много ясно информирани, че се изготвя доклад и че информацията, предоставена на тези срещи, вероятно ще намери място в него. Освен ако не ни кажат, че има конфиденциални неща, които не искат да влизат. Така се случи на някои от срещите, на които бяха засегнати някои конкретни случаи с конкретно засегнати страни. И те не бяха включени“, каза тя.

Позицията на Томаш Здеховски е като на ръководител на мисията. Но това е и позиция на цялата група на ЕНП, изтъкна Андрей Новаков.

Пред парламентарната комисия той изрази личното си мнение, че за първи път вижда в един доклад подробности от конкретни разговори. Учудващо е, че са споменати имена на различни политически фигури, включително арестът на експремиера Бойко Борисов. И препоръча в окончателния вариант да няма имена.

Генерална дирекция „Регионално развитие“ към Европейската комисия ще изпрати две мисии в България, съобщи неин представител. Първо от 30 май до 3 юни нейни представители ще направят на място проверка на качеството на финансираните от еврофондовете проекти. А през септември или първото тримесечие на 2023 г. ще проучват има ли конфликти на интереси при възлагането на обществени поръчки.