„Русия третира България като слабото звено в ЕС, което ще бъде следващ обект на агресия“, заяви в Европейския парламент в Брюксел доц. д-р Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет.

Той участва в конференция на тема „Дезинформация и пропаганда срещу ЕС. Ролята на бившите комунистически тайни служби в Централна и Източна Европа.“

Събитието бе организирано от българските евродепутати Асим Адемов и Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Участваха активисти и политолози от България, както и евродепутати от Литва и Словакия.

Агресията на Русия срещу България може би ще се осъществи, след като завърши агресията в постсъветското пространство, смята Момчил Дойчев.

Той припомни, че преди да стане посланик в София, Елеонора Митрофанова е оглавявала „Россотрудничество“ – федералната агенция по въпросите на ОНД, живеещите зад граница сънародници и хуманитарното сътрудничество.

„След нейното идване в България се интензифицира антиевропейската и антидемократичната пропаганда у нас. Основните й елементи са фактическо действие за реставрация на авторитарни практики чрез работа с основни партии в Народното събрание, чрез хора, които обслужват тайно или по-явно руските стратегически интереси в България. Русия третира България като captured state („пленена държава“), в която нейната агентура може да извършва спокойно своята подривна антиевропейска дейност“, изтъкна атлантикът.

Той бе категоричен, че се води война. Защото става дума не само за дезинформационни кампании, но и за редица саботажи и дори терористични акции срещу Български военни обекти през последните 8 години.

Трябва ни и дерусификация

Прокремълската пропаганда у нас се улеснява поради липсата на лустрация и на последователна декомунизация. Сега е необходима и сериозна дерусификация.

Макар у нас да са спрени руски канали като RT и „Спутник“, българските телевизионни оператори продължават да излъчват десетина руски тв програми, които са предимно дезинформационни.

Допълнително усложнение за борба с явлението е фактът, че голяма част от населението у нас знае руски език.

Руската пропаганда у нас води до създаването на антиевропейски партии, предупреди Дойчев. Последният пример за това е „Възраждане“, която откирто говори за излизане от НАТО и ЕС. Тя е заплаха за националната ни сигурност, но не среща никаква съпротива от МВР, което се ръководи от бивш член на комунистическите тайни служби, нито от Главна прокуратура, нито от настоящите демократични служби за сигурност.

Отгоре на всичко в медиите постоянно се дава думата на лидера на „Възраждане“.

Според Асим Адемов след началото на руската агресия в Украйна из социалните медии у нас са изпълзели познати лица – агенти и сътрудници на комунистическите тайни служби. Чрез разпространението на прокремълска пропаганда те се включват в хибридната война на Москва. Целта им е отслабване на ЕС.

„За съжаление, в България има много политици и партии начело с президента, които водят такава политика“, смята евродепутатът.

По думите на колегата му Александър Йорданов най-силни са хибридните атаки срещу бившите съветски сателити. А назначените от президента Румен Радев две служебни правителства са целели дестабилизиране на България и връщане в към времената, когато животът ни е зависел от Москва.

„Влиянието на Русия върху управляващите партии у нас е толкова голямо, че те отказаха да дадат оръжие на България“, констатира Йорданов.

ЕС е изключително опасна организация за режима на Владимир Путин, изтъкна литовецът Андрюс Кубилюс от ЕНП – бивш премиер (2008-2012) на страната си.

„ЕС е вдъхновение за разпространение на демокрацията в Европа като цяло. Доказателство за това са бунтовете в Беларус и събитията в Украйна. Кремъл се плаши, че това вдъхновение може да се разпространи в Русия. Ако бях на мястото на Путин, може би щях да се страхувам много повече от ЕС, отколкото от НАТО. Пактът е военна организация и по принцип е за защита. Но това, което най-много заплашва режима на Путин е идеята за демокрация“, смята Кубилюс.

Кремъл иска да сменя централноевропейските елити

Същевременно Кремъл се е прицелил в Централна Европа, защото е недоволен от нейния политически елит. Това е заявил още през 2007 г. Константин Косачов – тогава шеф на външнополитическата комисия в Думата, по-късно председател на „Россотрудничество“, а днес – зам.-шеф на Съвета на федерацията.

Косачов заявил, че споменатият елит е много прозападен и че Кремъл ще се опита да го промени. Тактиката била да се обърнат към обикновените хора в съответните държави и да им кажат, че техният елит е направил грешния избор, че Западът е лош, защото разрушава традиционните ценности. Европа носи със себе си Сорос и ЛГБТ.

Всичко това е било лесно възприемано от простолюдието, припомни още Ансрюс Кублюс.

Хората са развили детектор на лъжата

Днес обаче в Литва за СССР говорят не повече от 10-15 на сто от населението, заяви Раса Юкнявичиене – министър на отбраната в правителството на Кубилюс. Тя ръководи работната група на ЕНП за външната политика.

Причина за това по думите й е, че Путин губи информационната война.

„Има и нещо друго. След като прекараха 50 години в комунистическтаа империя на лъжата, много хора развиха детектор на лъжата“, посочи Юкнявичиене.

Литва, Латвия и Естония бяха анексирани от СССР през 1940 г. и се отцепиха през 1990 г.

Кремъл обаче използва и мека сила в Балтика. Така например преди десетина години направило впечатление, че в Литва редовно идват руски попгрупи, изпълняващи песни с носталгични текстове за СССР. И това става винаги покрай важни за алтийската република дати – деня на независимостта или почитането на жертвите от сблъсъците във Вилнюс през 1991 г.

„В началото хора от културните среди се съпротивляваха от скъсването на културните връзки с русия. Но културата също е оръжие за влияние“, е мнението на Раса Юкнявичиене.

Путин и подчинените му служби имат двойнствен подход към бившите съветски сателити и западните държави, допълни евродепутатката. За пример тя даде Франция, където и крайната десница на Марин льо Пен, и крайната левица на Жан-Люк Меланшон получиха над 20 процента на президентските избори преди месец. Това означава, че над 40 на сто от гласувалите подкрепят хора на Путин.

Против „другата гледна точка“

Юкнявичиене разкритикува и т.нар. друга гледна точка, практикувана от много западни медии, които канят руски официални представители да изказват мнение и да коментират събитията в Украйна.

„Но това не са просто лъжи, а са фейкове. А сега си представете да поканите Хитлер или някой военнопрестъпник, за да изразят своя наратив за убийства на хора“, каза литовската представителка.

От 1917 г. няма Русия. Има Руска федерация

България е интересна за Кремъл, защото общественото мнение е силно разделено по въпроси като войната в Украйна, и то много над средните стойности за Европа, смята доц. д-р Антоний Гълъбов. Той даде за пример три думи-капсули, използвани у нас:

„Брекзит“. Налагането на това понятие като определение за референдума е първата стъпка. Посланието тогава е било „да си върнем отново контрола“.

„Ислямска държава“. Нито е държава, нито е ислямска. Но повтарянето механично усилва ефекта на пропагандата.

„Русия“. Тя обаче не съществува от 1917 г. На нито една политическа карта на света, правена извън Русия, човек не може да види тази страна. Тя се нарича Руска федерация. А това е нещо коренно различно. От идването на власт хората на Путин, включително творци като Никита Михалков, създават разбиране за Русия като за царска Русия, СССР, ОНД и Руска федерация. И то трябва да олицетворява руската носталгия към империята.

Първата стъпка за противодействие на тази пропаганда е нещата да бъдат наричани такива, каквито са, смята Гълъбов.

Колкото до България, когато се говори за Русия, не знаем какъв е контекстът – дали е освободител от турското робство, дали е тъга по годините работа в Коми или носталгия по имперските времена.

Днешната дезинформация е изместила някогашния агитпроп (агитация и пропаганда – б.р.), допълни политологът. Причината е, че днес Русия няма с какво да ни убеди, че е по-добра. И когато някой не може да покаже, че е по-добър, се опитва да демонстрира, че другите са по-лоши.

Антоний Гълъбов очерта няколко сценария на противодействие на руската пропаганда. И най-важният от тях е да предвиждаме действията на Путин.

„Не е вярно, че той е непредвидим. Можем да декодираме следващата му стъпка. Както не е вярно, че и Тръмп е непредвидим“, убеден е Гълъбов.

Русия се опитва да влияе на Източна Европа чрез православието, изтъкна още той.

На същото мнение и словашкият евродепутат от ЕНП Владимир Билчик, който посъветва да се върви в посока на отделяне на църквата от държавата, особено на Западните Балкани.