Новият президент на Южна Корея Юн Сук Йол заяви днес, че вратата за диалог със Северна Корея ще остане отворена, след като встъпи в длъжност на фона на засилените заплахи от страна на Севера да ускори развитието на своите ядрени и ракетни програми, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В първата си реч като президент на Южна Корея Юн каза, че е готов да представи "дързък план" за засилване на икономиката на Севера, ако той започне процес на пълна денуклеаризация.

"Въпреки че програмите за ядрени оръжия на Северна Корея представляват заплаха не само за нашата сигурност, а и за сигурността на Североизточна Азия, врата за диалог ще остане отворена, така че да можем по мирен начин да се справим с тази заплаха", каза Юн на церемонията по стъпване в длъжност.

Япония и Южна Корея се съгласиха, че трудните им отношения може да се подобрят, каза днес японският външен министър Йошимаса Хаяши след среща с Юн, предаде Ройтерс.

Юн зае поста в момент, когато САЩ се стремят да подсилят тристранното сътрудничество в сигурността с Япония и Южна Корея на фона на нови ракетни и ядрени заплахи от Северна Корея.

Отношенията между Япония и Южна Корея, които са важни американски съюзници в Северна Азия, са обременени от тежкото наследство на японската окупация от 1910 до 1945 г. Двете страни напоследък имат разногласия по редица въпроси, сред които принудителния труд по време на Втората световна война и контрола върху износа.

Хаяши заяви пред репортери, че Юн е изразил желание да постигне подобряване на отношенията чрез поддържане на тесни контакти.

"Южна Корея е важна страна и сътрудничеството е крайно необходимо за стабилността на региона, включително за реагиране по отношение на Северна Корея", каза той, след като присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия южнокорейски президент в Сеул.

"Ние се съгласихме, че не би трябвало да позволим отношенията между Япония и Южна Корея да се влошат", заяви японският външен министър.

Според канцеларията на южнокорейския президент Юн е казал на Хаяши, че се надява скоро да се срещне с японския министър-председател Фумио Кишида и да работи с него за подобряване на отношенията.