Историкът Петър Стоянович се е извинил за думи по адрес на Военноморските ни сили и българската армия.

Той е изпратил писмо, с което обяснява, че е бил грешно осведомен за съдбата на подводницата "Слава" и с това е дал основание командването и личният състав на въоръжените ни сили да се почувстват засегнати, съобщи днес БНР.

Стоянович е бивш министър на културата на Пламен Орешарски.

В безпрецедентно изявление през социалните мрежи началникът на щаба на Военноморските сили капитан Камен Кукуров поиска извинение от Стоянович. И му даде срок от една седмица, преди историкът да бъде съден за думите си. 

В съботното предаване „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ - в светлината на 6 май, Петър Стоянович коментира,

"Ами че ние имаме една фрегата. Едно време като я купихме, даже не можеха да й загасят двигателя. Знам го от тогавашния министър на войната.

Извинявайте, не си измислям нищо. Тази белгийската, дето я купиха. То се оказа, че нещо не сме доплатили и не са ни казали как да я изключваме".

Двамата с водещия Георги Любенов много се смяха, а малко по-късно Стоянович добави за подводницата "Слава":

"Един път, като я извадиха на някакво учение, тя потъна пред пристанището. Ама сериозно, едвам я извадиха. Преди 20-25 години, не помня кога беше."

Ето какво написа след предаването в профила си във фейсбук капитан I ранг Камен Кукуров:

„Аз съм капитан I ранг Камен Кукуров - Началник на Щаба на Военноморските сили на Р. България. Бивш командир на Дивизион за подводни операции. Бивш командир на Дивизион подводници. Бивш командир на подводница " Слава". С пълната отговорност на всички командни длъжности, които съм заемал, заявявам че за 35 години офицерска служба във Военноморските ни сили по-отвратителни и по-нагли лъжи, изречени от г-н Петър Стоянович в студиото на БНТ " Денят започва с Георги Любенов" не съм чувал!

Давам срок от една седмица на г-н Петър Стоянович да събере ако може смелост и доблест и да се извини от ефира на БНТ на хилядите, отдали най-хубавите години от живота си на служба на Отечеството и на Военния ни флот! В противен случай ще заведа гражданско дело срещу г-н Стоянович за лъжа, подигравка и уронване престижа на Българската армия! И го уверявам, че няма да съм единствен!

Часовникът тиктака, г-н Петър Стоянович! Чакам!“

Тогава реагираха и от министерството, като посочиха, че въпреки затрудненията армията "изпълнява конституционните си задължения и поетите съюзнически ангажименти".

От пост на кап. I ранг Кукуров вчера обаче излиза, че той не е доволен и от извинението:

"Извинение! А дали е така! И не разбираме "тънкия" хумор на интелектуалеца! Ти да видиш! Ние доматите ги ядем с колците!

Това извинение е не по-малко обидно! Много е лесно от ефира на националната телевизия да изсипеш кофа л....а и после да забършеш с хартишка! Но не му се сърдете, човекът толкова си може!", написа военният.