Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едва ли някой е пропуснал хилядите руски тролове и убедени путинофили, които неизменно пишат под всяка статия за украинския президент Володимир Зеленски "наркоман". И не само - обвиненията в зависимост от наркотични вещества е вече стандартна обида на симпатизантите на Путин.

Атаките към Зеленски в тази посока започват много преди войната - още през 2019 г., по време на предизборната кампания в Украйна. От началото на войната пък се разпространява очевидно фалшифицирано видео, на което се вижда сериозна доза кокаин на бюрото на украинския президент.

Но защо точно обвинението в наркомания е толкова предпочитано?

В Русия наркоманите не са хора с проблем, а проблем

Според разбиранията на съвременната медицина пристрастеността към наркотиците е хронично рецидивиращо заболяване, при което са налице неврохимични и молекулярни промени в мозъка. Това означава, че зависимите имат ограничен контрол върху това дали могат или не могат да приемат определено наркотично вещество.

Наркозависимите се нуждаят от лечение - в което западната медицина става все по-добра. Заместващата терапия с метадон и бупренорфин помага на хората да се откажат от твърдата дрога, а осигуряването на чисти игли позволява на тези, които още не могат, да не се заразяват и да не разпространяват други заболявания - като например СПИН.

В Русия от години действа друга философия - наркозависимите са подчовеци, които са тежест на обществото и на тях не трябва да им се помага. 

Основната борба с наркотиците на Путиновия режим се изразява в арести на зависими и жестоки присъди. Целенасочени операции по ограничаване на продажбата на наркотици почти няма. Полицаите имат квота за заловени наркозависими и получават бонуси при изпълнението й. 

А заловените с дрога се сдобиват с криминално досие, което означава затруднения да си намерят работа и жилище, и ограничава допълнително възможностите им да се преборят със своята зависимост. 

В Русия има места за лечение на наркозависими - краткосрочни. Идеята за продължаващо лечение е чужда на руската здравна система. Наркозависимият изкарва кратък престой в болница, докато се изчисти от наркотика, но не и от зависимостта. Частните инициативи за лечение на наркозависими не са забранени, но често са преследвани от закона - за "наркопропаганда".

Метадоновите клиники и програмите за чисти игли са забранени. Всякакви опити за законови реформи биват смачкани от "Единна Русия" - партията на Путин.

До какво води това? Епидемия от СПИН

По света случаите на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност, който се разпространява чрез сексуален контакт и споделени игли, спадат от години. 

В Русия те бележат ръст. Според официалните данни около 1% от руснаците са ХИВ-позитивни - като експертите смятат, че реалната бройка е много по-голяма. Руската федерация е една от държавите с най-бързо растяща епидемия от СПИН в света.

Наркозависимите разпространяват вируса помежду си, а после и сред сексуалните си партньори. Информационни и образователни програми от държавата са нещо нечувано.

Отричането на съществуването на СПИН е нещо обичайно в Русия - особено в последното десетилетие. Онлайн и офлайн тролове разпространяват тезата, че СПИН е измислен от Запада, за да отслаби Велика Русия.

Украйна, Донбас и Крим - или как Русия разпространява своя подход

Като бивша съветска република, в Украйна години наред действа същата философия - но това се променя постепенно с демократичните промени. 

Украйна е и държавата в Европа с най-много случаи на СПИН на глава от населението - по същите причини като Русия. В пика на епидемията броят заразени надминава този в Русия.

През 2005 г. обаче започват първите програми за ограничаване на вредите от наркотиците по западен модел - достъп до заместващи препарати и чисти игли. И те дават резултат в последните години - макар случаите на СПИН да се увеличават, тези заради споделени игли намаляват, сочат данните на UNAIDS, организацията за наблюдение на СПИН към ООН. 

През 2014 г. Русия завзема Крим - и моментално новите власти в Севастопол спират метадоновите клиники и програмите за чисти игли. Случаите на ХИВ експлодират. В добавка, войната в региона ограничава доставянето на антиретровирусни медикаменти - и множество ХИВ-позитивни умират от СПИН, болест, която е напълно контролируема в Европа с правилното лечение. Същата политика се води и от сепаратистите в Луганск и Донецк.

Коментари

Рашка алкашка

А в Путландия полковник Гундяев по настоящем назначен за патриарх, превозва кокаин със самолета на руската църква.... Това за какво говори?...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.