Нови избори са "крайна мярка". Ако правителството допусне скок на цените на енергоносителите, това ще означава криза и за него. То трябва да осъзнае какъв е българският национален интерес по отношение на Република Северна Македония и да го отстоява.

Тези послания отправи президентът Румен Радев в коментар пред журналисти, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе тази сутрин цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

По повод очакванията на Скопие, изразени от външния министър Буяр Османи, че София ще вдигне ветото над преговорите за членство в ЕС до юни, Радев коментира, че било "крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят някакви ултиматуми". 

Миналата седмица Радев говори за оказван натиск върху страната ни от европейските ни партньори, а днес и самоизтъкна:

"Натискът беше още по-голям миналата година. Аз удържах на този натиск и служебните правителства, на два поредни съвета на ЕС. И не само съм го удържал, но мисля че и аз и служебните правителства показахме основанията и обяснихме много добре позиците на България. Те (сегашното редовно правителство) просто трябва да се устоят".

На въпрос казвате, "аз удържах", а те удържат ли, президентът отвърна:

"Предстои да видим".

"Очаквам правителството да осъзнава, това е много важно, - да осъзнава и да отстоява българския интерес."

На въпрос готов ли е Радев с нов състав на служебен кабинет, отвърна:

"Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде националният интерес".

Коментира и евентуалното ембарго, което България може да наложи, ако не получи отсрочка за отказ от руския петрол. Както и цените на газа, след като "Газпром" спря едностранно доставките за България и сега се върви към план Б.

"За съжаление не успяхме да постигнем диверсификация през годините и нашата зависимост е голяма и за разлика от другите държави от ЕС, българите са най-енергийно бедните". 

"Борбата е цените да се запазят същите. Рисковете са една чудовищна инфлация, на която предприятията няма да издържат. Това означава тежка криза за всички, включително за управляващите" - предупреки кабинетът той.

Както е известно, Радев и соцлицерката Корнелия Нинова, която в момента е и вицепремиер и икономически министър, отговарящ и за оръжейния износ, са в спор от няколко седмици относно това знае ли държавата дали българска военна продукция стига до Украйна, докато същата тази лидерка плаши с напускане на коалицията, ако и един патрон замине за нападнатата от Русия страна. 

"Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си за износ на оръжия за трети страни, за които тя много добре знае, че отиват в Украйна" - заяви Радев, визирайки министерския подпис под сделките за оръжия.