Да се преговаря с "Газпром", да се замрази цената на газа и да останат компенсациите за тока.

За това ще настоява БСП, в т.ч. на евентуалното извънредно заседание на парламента в петък, поискано от ГЕРБ, обяви лидерката на партията и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с работодателските организации днес.

"Изправяме се с вас с пълна отговорност, което касае българската икономика и българската индустрия и адски много работни места", започна Нинова. "Трябва да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи, и да приемем мерки, които да не помпат инфлацията, а напротив, да я намалят", заяви тя.

И подчерта, че в секторите, засегнати от спирането на природния газ от "Газпром", има над 25 хил. предприятия, произвели продукти за 47,1 млрд лв.

Индустриалците настояват правителството "да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор", подчерта Нинова. Въпреки че мнението на коалиционните й партньори е, че Москва извива ръце, а правителството е осигурило алтернативни доставки.

"Предлагаме дотогава, докато всичко се възстанови, да се сложи таван и да се замразят цените на газа. Разликата, оскъпяването, което ще дойде отгоре, да се поеме от държавата.", заяви тя.

Другото искане е да продължат компенсациите на тока, но това да стане не с пари от бюджета, а чрез спешно приемане на закона, с който се облагат допълнително свръхпечалбите на електроразпределителните дружества.

"В петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на парламента, за да се изслушат министърът на енергетиката, финансите, да се приеме изнасяне на оръжия за Украйна. Ние предлагаме и ще внесем, точно на това заседание, поради извънредната обстановка, парламентът да приеме решение, че замразява цените на тавана на газа, разликата да се поеме от държавата.

Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжия за Украйна и да ни вкара като страна в тази война, то за нас е най-важна българската икономика, българското производство, спасяване на българските работници", върна се Нинова на темата с оръжията за Украйна, без да отбележи, че не само ГЕРБ, а и останалите формации в парламента, с изключение на проруската "Възраждане" искат изпращане на военна помощ.

Индустриалците подкрепиха Нинова в призивите й, и отбелязаха, че са игнорирани от останалата част от кабинета.

"Категорични сме, че нямаме алтернатива - държавата и цяла Европа - друга алтернатива, освен газа, който получаваме предимно от Русия. Прогнозата на ЕК е, че целият ЕС няма да може да задоволи потребностите си - около 40% до 2027 г. Затова ние настояваме българската държваа по примера на другите европейски държави, членове на ЕС, да изпълним ангажиментите, които имаме по дългосрочния договор с "Газпром"," заяви председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Според него Европейската комисия позволява да плащаме на Русия за газа в рубли.

"След като Европа може да го прави, след като ЕК казва, че това не противоречи на санкционния режим, следва ние да го направим. Защото иначе ние ще продължим да потребяваме руски природен газ, но доставен през търговци и посредници", добави Митрев.

"Мерките трябва да се вземаш много спешно. Очакваме покана от страна на министъра на финансите, други членове на кабинета. От нашата страна на масата очаквам, че ще седне г-жа Нинова, да се проведат такива срещи, за да знаем какво да правим", каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. - "Ако наистина искаме да запазим държавата си, трябва да вземем мерки"