Всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук в своя канал в Telegram.

"Тази част от мариуполската хуманитарна операция е завършена", заяви тя, без да даде повече подробности.

По-рано тази седмица около 200 цивилни бяха останали блокирани в завода, който е подложен на непрекъснат руски обстрел и е последната крепост на украинците в Мариупол, припомня Би Би Си.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се "изведат хората от тези адски пейзажи". Той обяви, че през последната седмица ООН и Червеният кръст са успели да евакуират около 500 цивилни от района.

На 6 май по време на евакуацията на цивилното население загинаха трима украински военнослужещи, съобщава „Гордон“, като се позовава на пресслужбата на полка „Азов“.

По-рано през деня проруските сили съобщиха, че още 50 души са били евакуирани днес от "Азовстал" в Мариупол, предаде БТА, като цитира Ройтерс. 

Щабът на териториалната отбрана на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк съобщи в „Телеграм“, че с днешните 50 души броят на евакуираните цивилни от завода е достигнал 176.

Петдесет цивилни са били прехвърлени вчера от комбината до център за прием на бежанци в близкото населено място Безименное, намиращо се на територия, която е под контрола на сепаратистите. Десетки цивилни бяха евакуирани и миналия уикенд.

Заводът "Азовстал" е последната част от Мариупол, останала в ръцете на украинските бойци.

Сателитна снимка на "Азовстал". Снимка АП/БТА

Украинският президент Володимир Зеленски каза снощи в редовното си вечерно видео обръщение, че Киев полага дипломатически усилия, за да спаси барикадиралите се в завода негови защитници, зарекли се, че няма да се предадат.