Италианските власти са задържали мегаяхтата "Шехерезада", която според "Ню Йорк Таймс" е свързана с московския диктатор Владимир Путин. 

Яхтата струва над 700 млн. долара, плава под флага на Каймановите острови, и в последните месеци е пуснала котва в пристанището Марина ди Карара в Тоскана. 

Собствеността на яхтата е изследвана от разузнавателните служби на САЩ, твърди американското издание.

А номиналният собственик, който остава неназован за момента, има "съществени икономически и бизнес връзки с ключови представители на руското правителство", твърди италианското финансово министерство, което обяви официалния указ за "замразяване" на съда.

Те са сред руските управляващи в списъка със санкционирани лица на ЕС заради войната на Русия в Украйна, поясняват италианските власти. И предлагат на Съвета на ЕС да добави номиналния собственик в списъка със санкционирани.

"Шехерезада" е известна сред яхтите с впечатляващата си дължина - 140 метра, което я нарежда сред най-големите моторни яхти в света. Дизайнер е Еспе Оейно, интериорът е дело на Франсоа Зурети. Построяването ѝ завършва през юни 2020 г.

На борда могат да живеят 40 гости и 54 души екипаж. Яхтата има 7 нива, като на най-горното са два ВИП апартамента, един от тях - с пълноразмерно пиано. На борда има още спа, голяма трапезария, турска баня, сауна, камера за криотерапия и стая за хидромасажи. Кранчетата в баните и тоалетните са позлатени. Няма външен басейн - вместо него са налице две площадки за кацане на хеликоптер, но пък има вътрешен, който е под дансинга в балната зала.

Това е поредната от над дузина "суперяхти" (термин без точна дефиниция, но генерално луксозни плавателни съдове с дължина над 40 метра), повечето от които публична или прикрита собственост на руски олигарси, които бяха конфискувани в последните два месеца. Само ден след"Шехерезада" островите Фиджи конфискуваха "Амадеа", собственост на Сергей Каримов. Тя струва по-скромните 300 млн. долара.

Повечето от тях бяха в испанския, италиански и американски води. Освен яхти, бяха конфискувани и множество имоти.

Самият президент на САЩ Джо Байдън, когато обяви първата серия санкции срещу близките на Путин бизнесмени, призова:

"Намерете и конфискувайте техните яхти, техните луксозни апартаменти, техните частни самолети."

Подобни конфискации предизвикаха критики - най-вече от проруските политически сили в различни държави. В повечето случаи обаче законът е спазен изрядно - в САЩ подобна конфискация е законна, а в Европа най-често става дума за "замразяване" на плавателния съд. Отнемането му в полза на държавата би бил по-дълъг процес.