"Демократична България" вдига "червен флаг" на управляващата коалиция и тя не може да продължи да действа както досега.

Това каза съпредседателят на формацията Христо Иванов пред БНТ.

Иванов заяви, че коалицията е постигнала своя "концептуален таван".

"Ние ясно съзнаваме, че страната не може да бъде хвърлена в липса на управление и да се отиде към избори. Не защото нас ни е страх, ние нашето ще си го вземем.

Ако сега отидем на избори, това е абсолютно непредсказуем още един елемент от криза. Страх ме е, че екстремисти като "Възраждане", които с чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората, могат да превърнат кампанията в огромен пожар", каза Иванов.

Той призна, че положението е изключително сложно.

"Не можем да допуснем страната да бъде тласната към избори. Усилието на кабинета по отношение да се откачим от руската газова зависимост е много важно. От друга страна коалицията се занимава само с решаване на кризите, които сама е създала и с решенията създава нови кризи", каза Иванов.

Той обясни, че коалицията е била създадена като отрицание на предишното управление.

"Логиката в предишната ситуация беше, че това може да изкрета до местните избори. Но избухна най-тежката геополитическа криза в Европа от 70 години. Това абсолютно променя всичките ни приоритети.

България трябва много бързо да реши въпроса как тя се защитава от агресията на Кремъл, който се опитва да преразгледа целия международен ред в Европа. Мнозинството от бълагрите са си казвали - не е идеално но това е най-доброто, което можем да получим - ЕС и НАТО. Това нещо бива атакувано яростно и агресивно на територията на Украйна", коментира Иванов.

И допълни, че "Демократична България" никога не е извивала ръце и не е чертала червени линии, но сега вдига "червен флаг".

Иванов изтъкна, че близо 200 депутати са изразили готовност за водене на някакви действия в отговор на руската агресия.

"Пролемът е, че не не можахме да произведем лидерство. Произведохме едно нищо. Това нищо няма да бъде добър компромис. Тази тема не може да изчезне".

Това каза Иванов по отношение на решението за изпращане на военна помощ за Украйна, взето вчера от парламента, от което обаче се изключва пращането на оръжие.

"Демократична България" ще дискутира мястото си в коалицията в партийните си органи и след това ще има сериозен разговор и с партньорите.

"Така не може да се продължава, но и не можем да рискуваме страната да бъде хвърлена в избори. Коалицонният формат трябва да бъде не просто някакво ТКЗС. Аз си мисля за 3 червени флага. Вторият ще бъде нашата визия за разговор за приориетеи в съответствие с украинската криза.

Не съм дошъл да клатя управлението, да извивам ръце, не се занимаваме с това, губим, очевидно е печелившо. Но ние сме ние", каза Иванов.

Той заяви, че министерствата, които се ръководят от "Демократична България" са "постни дробчета".

"Нищо не ни задържа в това управление, освен разбирането какво ще се случи ако днес България бъде тласната към избори", каза Иванов.