На 70-ия ден от руската инвазия в Украйна парламентът гласува решение, с което даде мандат на правителството да окаже военно-техническа помощ за нападнатата страна. Решението, предложено от "Продължаваме промяната", бе прието с 200 гласа "за", 16 "против" и 1 "въздържал се". "За" гласуваха дори социалистите. "Против" бяха от проруската партия "Възраждане".

В началото на дебата от "Продължаваме промяната" изтъкнаха, че има писмо от посланика на Украйна, в което се казва от какво точно тя има нужда. Исканията в писмото бяха вмъкнати в самото решение. Сред тях не фигурира изрично изпращане на оръжие, боеприпаси (или и двете).

След направена редакционна поправка от заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев по текста на основното проекторешение, предложено от ПП, бе прието оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

  • за продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;
  • помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;
  • засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;
  • ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

"Медии, тролове, чуждопоклонници, включително в парламента ни, плашат, че ще влезем във война".

Това заяви Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") по време на дебата. И допълни:

"Кой нападна независима държава? Кой направи от 5 млн. европейски граждани бежанци? Кой мародерства и краде? Кой ни обяви за неприятелска държава? Кой ни спря доставките на газ в грубо нарушение на договора?

От кого точно се страхуваме? Коя е тази държава, която ни плаши с война? Братска Русия ли ще ни нападне, и ако е така, на нас какво ни остава - да преклоним глава, да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне? Какво и колко още да чакаме?".

Гюров заяви, че България може да спре всяка заплаха, "защото България е НАТО, България е ЕС, не е малка държава, която трябва да се държи покорно към този, който я рекетира".

"Въвлечени ли са във войната членките на НАТО, които оказват воена помощ на Украйна? Има един начин да бъдем въвлечени във война и той е Русия да победи в Украйна. Фалшив неутралитет е да предадем съюзниците си. Неутралитетът означава да помогнем на агресора", каза още Гюров.

Христо Гаджев (ГЕРБ) изтъкна, че това е непровокирана война на територията на Европа.

"Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас. Подпомагането на жертвата не означава въвличане във войната. Някои се правят на ястреби, цялото правителство се държи като едно гълъбче", каза Гаджев.

Той изрази съмнения, че България ще може да ремонтира военна техника на Украйна.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че липсва адекватна позиция на правителството. И изтъкна факта, че опозиционните сили помагат за приемане на решението.

"Крайно време е България да се управлява от отоворни политици и държавници", заяви Карадайъ.

Според него е недостойно управляващите да очакват в отговорни моменти отговорни позиции от ДПС, а през останалото време да се борят срещу ДПС.

Борислав Гуцанов (БСП) обяви, че днес е решаващ ден, защото България решава дали да е част от военен конфликт или част от справянето с него. Той заяви, че БСП винаги се е отнасяла "с уважение" към членството ни в ЕС и НАТО.

"Оказване на военна помощ за Киев би направило България пряк участник във военните действия", повтори "опорката" на БСП Гуцанов.

Според него най-демократично и честно е в страната да има референдум по въпроса. Гуцанов е сигурен, че българите ще изберат мира.

"Като славяни, братя и съседи ние бихме могли да опитаме да поправим стореното. България може да е домакин на среща Русия-Украйна. Това подхожда на България", каза Гуцанов.

Той изтъкна, че това е война между великите сили на територията на Украйна за световно господство.

Димитър Гочев ("Продължаваме промяната") коментира, че руските танкове са убили идеята за славянско братство.

Станислав Балабанов ("Има такъв народ") заяви, че е друго, когато войната се види на живо. Той бе част от българската делегация в Украйна.

"Повечето от вас са потънали в тънки партийни сметки. Реалността е ужасна", каза Балабанов.

Според него президентът Володимир Зеленски не е поискал оръжие.

Кристиян Вигенин (БСП) заяви, че партията не приема войнствената реторика и нагнетяването на напрежение.

"За Украйна подкрепа - да, оръжие - не", каза Вигенин.

Според него това е полето, на което може да се постигне обществено съгласие. Вигенин също припомни, че Украйна не иска от нас оръжие. От БСП били готови да подкрепят проекта  на "Продължаваме промяната", в който не е записана военна помощ (Първоначално помщта бе само "техническа", но днес от ПП предложиха сами редакционна поправка да стане "военно-техническа", б.р.).

Любомир Каримански ("Има такъв народ") заяви, че парламентът няма да даде мандат за даване на оръжие на Украйна.

"Темата е фундаментална, тя е определяща за международната среда. България разчита в огромна степен за външни фактори. Ние внасяме сигурност. Няма как да изчезне тази тема", заяви и Христо Иванов от "Демократична България".

Той изтъкна, че управляващата коалиция беше създадена с вътрешнополитически съображения, но войната в Украйна променя много сериозно средата.

"Да оценим усилията на премиера да търси компромис. Но няма нужда да си затваряме очите пред реалността, че този проблем е по-голям от всякакви моментни компромиси.

Не става дума за Украйна. Става дума за България. Има опит на режима на Путин да предизвика с цената на всичко преразгжелдане на международния ред, създаден след падането на Берлинската стена.

Когато пожертваш свободата и достойнството съвсем скоро губиш и мира. България се ползва от благата на този ред. Струва си да мислим какво да направим за този ред. Това са най-добрите условия, в които българската държава е съществувала от много десетилетия. Путин се опитва да ревизира международния ред, това не е в интерес на България", каза Иванов.

И допълни:

"Кой от вас е готов да каже на украинците - в името на мира предайте се. Когато се говори за неутралитет, се говори за капитуланство. Априори да признаваме правото на Русия да използва сила".

Иванов се обяви парламентът да даде широк мандат на правителството като политическа подкрепа.

Тома Биков (ГЕРБ) изтъкна, че дори Република Северна Македония вече е оказала военна помощ на Украйна. Според него за това Европа ще вярва повече на тях, отколкото на нас. И ако не помогнем на Украйна, все по-трудно ще обясняваме нашите тези по отношение на Скопие.