Удвояване на прага за регистрация по ДДС - от 50 000 на 100 000 лева предлага българското правителство, обяви премиерът Кирил Петков.

"Това е част от коалиционното споразумение. Радвам се, че правим тази първа стъпка дерогацията да бъде поискана към ЕК ДДС прагът да се качи, което ще облекчи много, особено малките бизнеси в България, които се борят с икономическите трудности. Това ще намали административното им време", заяви той на днешното заседание на Министерския съвет.

Всъщност идеята е на "Демократична България", които наскоро внесоха законопроект с тази цел в Народното събрание. Техният проект предвижда повдигане на прага на два етапа - 100 000 лв. от 1 януари на 2023 година и до 166 000 лв. от 1 януари на 2024 година.

По изчисления на ДБ мярката ще засегне най-малко 90 000 фирми по първата стъпка и 110 000 фирми по втората. Петков не спомена днес втората.

Сегашният режим работи вече близо 20 години и така и не бе променен, макар икономическата и социалната обстановка в страната да се промениха многократно.

Премиерът обяви и че България за пръв път има централна роля в региона за енергийната сигурност:

"България, заедно с Румъния, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Украйна, заедно с колегите от Азербайджан, разискваме как енергийната сигурност в региона да бъда оптимизирана, така че да има поголяма диверсификация, цените да са по-ниски, да имаме оптимизация межу системите, така че рискът за доставки да бъде намален", каза Петков.