Правната комисия и бюджетната комисия ще бъдат увеличени с един член и допълнителните места ще бъдат заети от представител на "Има такъв народ". Това реши парламентът. Комисиите ще имат 24, а не 23 членове.

До това решение се стигна след цял ден дебати. Искането за промени в представителство в комисиите бе направено от "Има такъв народ", а допълнително искане имаше и от "Възраждане".

От "Има такъв народ" заявиха, че са ощетени при разпределението на местата в комисиите за сметка на "Демократична България". Първоначалното предложение на хората на Слави Трифонов бе да получат места за сметка на "Демократична България". Това предложение дори бе на път да бъде прието, но след няколко почивки и консултации в кулоарите бе постигнат друг консенсус.

От "Има такъв народ" се активизираха по темата, след като техният кандидат за шеф на БНБ Любомир Каримански не бе избран на поста.

По време на дебатите председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски заяви, че разпределението в комисиите е на база 30-годишна практика и се гледат "всички комисии в комплект". Председателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров заяви, че има таблици, по които се правят изчисленията за участие в комисиите.

"Парламентът обича да се забавлява по този начин - с интриги и някакви вътрешни атаки, но тази работа не изглежда добре. Не е мястото в парламентарна зала да се правят тия сметки", посочи председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Той призна, че при разпределението на комисиите се е нарушил парламентарният принцип опозицията да има председателско място. Иванов предложи създаването на работна група, която да преразгледа съставите на комисиите. И дори изрази готовност да се откаже от своето място в правната комисия.

От "Възраждане" също настояха, че опозицията е била ощетена и не е получила нито едно председателско място. Цончо Ганев заяви, че от първия ден на това Народно събрание управляващата коалиция "мачка и тъпче" опозицията.  

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че с часове парламентът е разисквал по една точка, за да гласуват вносителите в крайна сметка срещу собствените си предложения и да бъде прието ново.

"Като дръпнем чертата, ще се окаже, че парламентът днес не е работил нищо", каза депутатът.

Най-активни в дебатите обаче бяха именно от ГЕРБ и техните изказвания отнеха най-много пленарно време днес.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова определи като "грубо погазване" на парламентарната практика днешното гласуване. Числеността на парламентарните групи е израз на волята на българските граждани, каза тя, коментирайки факта, че ГЕРБ няма председателско място в комисии.