Над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават имоти за над 160 милиона долара в бляскавото емирство, разкрива международното разследване #UncoveredDubai. Сред тях са майката на депутата Делян Пеевски, строителният бос Велико Желев и сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, както и много други публично известни личности.

За това съобщава днес разследващият сайт Bird, който е част от мрежата на OCCRP и партньор на разследването. 

Закъде без Пеевски и семейство

Информацията, че депутатът Делян Пеевски пребивава често в Дубай не е нова и беше огласена официално от бившия премиер Бойко Борисов още през 2016 г. В телевизията БТВ той заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. На практика обаче Пеевски не само не си отиде, но остана депутат в НС, където никога не се появяваше, но пък ползваше охрана от НСО.

На базата на информация за полетите на Пеевски разследващият сайт Биволъ установи, че депутатът прекарва повечето си работно време в Дубай. Това не пречеше депутатът да си получава заплатата от парламента, където ГЕРБ редовно извиняваха отсъствията му.

Твърди се, че Пеевски притежава голямо луксозно имение в квартала Emirate Hills, но в теча на данни не се открива нищо на негово име. Имот обаче притежава майка му Ирена Кръстева, която е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара. Съдейки по паспортните данни, Кръстева е придобила вилата след 2016 г.

Кръстева притежаваше шест от най-големите български вестника и телевизията ТВ7, придобити с кредити от КТБ. През 2015 г. тя прехвърли собствеността върху вестниците на сина си Делян Пеевски, който ги разпродаде през 2021 г.

Преди няколко месеца разследването Досиетата Пандора разкри, че Пеевски е собственик на няколко офшорки, които е регистрирал в качеството си на лице, постоянно пребиваващо в Дубай. Тогава той беше привикан в ДАНС, където обясни, че офшорките били собственост на друга фирма, която той бил декларирал. Майката на Пеевски Ирена Кръстева пък се оказа титуляр на швейцарски сметки чрез тайни офшорки.

Впоследствие ДАНС и НАП изпраха Пеевски, но финансовото министерство нареди нова данъчна проверка, резултатът от която не е известен. Няма движение и по българския закон „Магнитски“, обещан от новата коалиция на власт. С него трябваше да се имплементират санкциите, които САЩ въведоха срещу Пеевски през юни 2021 г., обвинявайки го в „значителна корупция“.

Делян Пеевски не е декларирал до момента притежание или ползване на имот в Дубай. Опитите ни да го открием за коментар през пресцентъра на ДПС и на официалната електронна поща на депутата не се увенчаха с успех.

Строителният бос

Строителният бос Велико Желев е закупил цели десет апартамента в Дубай, като девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina, а най-големият апартамент с 268.09 кв.м. е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira за близо 800 000 $. Общата стойност на недвижимите имоти на Желев е над 4 милиона долара, разкрива днес още Bird. 

Желев е бивш зам.-шеф на АПИ, който впоследствие се развива като строителен бизнесмен. Фирмата му „Хидрострой“ беше сред серийните печеливши на обекти на инфраструктурно строителство по времето на ГЕРБ. Общо „Хидрострой“ АД участва самостоятелно или в консорциуми в договори за близо 1,2 млрд. лв. обществени поръчки.

През 2016 г. Хидрострой придоби фирмата „Водстрой 98„, за която се твърдеше, че е контролирана от Делян Пеевски. „Водстрой 98“ беше с официален собственик Иван Мирински.

Министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини собственика на „Хидрострой“ /без да го посочи директно/, че източва пари от пътни строежи.

На 25 октомври 2021 г. Рашков участва в толкшоуто „Лице в лице” по телевизия bTV и каза, че неназован бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна измама за пътно строителство, известна като „Хемус гейт”.

Попитан кой е бизнесменът, за когото говори Рашков, каза: „Мога да кажа, че този човек е „Велик“ и „Жилав“.

Наскоро стана ясно, че България ще загуби европейски пари заради опорочен търг за ремонт на софийската трамвайна линия за Княжево, спечелен от ВДХ АД, както е новото име на „Водстрой 98“.

До редакционното приключване на статията от „Хидрострой“ не отговориха на запитването ни за връзка с Велико Желев, изпратено на официалния имейл за контакт.

Сестрата, която няма бизнес, но има апартамент за над 400 000 долара

Биляна Боби Стоянова, по баща Сарафова, е сестра на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Тя фигурира като собственик на апартамент 143.22 кв.м. в квартала Al Hebiah 3. Имотът е оценен на над 420 000 долара.

Не е известно с какви средства Стоянова е придобила този имот, тъй като тя няма бизнес в България, но няма и бизнес в Дубай, където не е получила право на постоянно пребиваване. От паспортните данни може да се заключи, че имотът е придобит след 2015 г.

В разгара на Апартаментгейт разследващият сайт Биволъ разкри, че младият син на Борислав Сарафов е придобил неизвестно как два скъпи апартамента в София. По случая беше образувана проверка, която „изпра“ Сарафов.

Стоянова не отговори на многобройните ни обаждания на мобилния ѝ телефон. Потърсен по телефона Борислав Сарафов отговори, че не желае да коментира личните дела на неговата сестра.