Италия и Югоизточна Европа могат да се превърнат в мост между ЕС и страните от Близкия изток и Африка, в които има огромни възможности за използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Това заяви италианският премиер Марио Драги пред Европейския парламент в Страсбург. Той участва в дебат под надслова „Това е Европа“.

България също се намира в Югоизточна Европа.

„Зависимостта от Русия и изкопаемите й  горива неизбежно кара Европа да гледа към Средиземноморието, за да задоволи нуждите си. Газът може да е преходно гориво, но имаме отгрмни възможности с ВЕИ в Африка и Близкия изток. Италия и страните от Югоизточна Европа имат стратегическо положение и можем да бъдем мост към тези страни“, изтъкна Драги.

Но допълни, че това ще зависи от инвестициите, които Европа ще направи там.

Задължително е да се намери решение за защита на домакинствата и бизнеса от увеличените цени на енергията, смята Драги. Той припомни, че още от самото начало на кризата Италия е искала да има таван на газа, внасян от Русия.

По думите му трябва да се създаде механизъм за цените на енергията. В Италия например токът е поскъпнал 4 пъти в сравнение с миналата година.

Марио Драги говори и за икономическите последици са звета от войната в Украйна.

„Продоволственте доставки от Украйна се сринаха зарази блокирането на износа от страна на Русия през черноморските и азовските пристанища. Украйна е на 4-о място по доставки на хранителни продукти за ЕС. Тя произвежда половината запаси от пшеница и голяма част от растителните масла в Европа“, каза италианският министър-председател..

Около 50 страни по света зависят до голяма степен от вноса на пшеница от Украйна, предупреди той. Според ФАО – Организацията на ООН за прехрана и земеделие, още 30 милиона души могат да бъдат изложени на глад в периода 2023-2026 г. заради войната в Украйна. И особено уязвими са хората в Африка и Близкия изток.

В резултат на всичко това се стигна и до рекордна инфлация в еврозоната – 7,5%. Това се отразява сериозно на покупателната способност на домакинствата, производството и промишлеността.

БВП в еврозоната се е увеличил с 0,2 на сто за първото тримесечие на годината в сравнение с последните 3 месеца на 2021.

Според ЕБВР – Европейската банка за възстановяване и развитие, ЕС ще бележи ръст от 2,9 на сто, а не 4 на сто, както бяха прогнозите.