Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Електроенергията, произвеждана от вятър и слънце, е на много по-ниска цена в сравнение с тока, който е произвеждан от въглищните централи.

Около това мнение се обединиха експерти, които представиха днес анализ "Визия 20-30 - За по-евтина и чиста електроенергия" - сценарий за развитие на енергетиката и конкурентна икономика в контекста на глобалните цели за декарбонизация, съобщава БТА.

Председателят на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) Никола Газдов изтъкна, че възобновяемата електроенергия вече е най-евтината опция за България. Според него тя помага на страната ни да бъде по-конкурентоспособна, защото осигурява ниски цени, които са фиксирани във времето.

Производството на електроенергията от вятър и слънце в момента е драматично по-евтино в сравнение с тока, който излиза от всяка една въглищна електроцентрала, както и от газовите централи, каза съоснователят и директор CWP Global Димитър Енчев. 

Според него България има "няколко хиляди мегавата вятърен и соларен потенциал", който може да произвежда електроенергия на цена от 80 до 100 лева на мегаватчас.

В представения от него анализ вятърните и слънчевите електроцентрали изцяло ще заместят електроенергията, произвеждана през 2030 г., като леко се увеличава производство от биомаса и от геотермалните електроцентрали. 

Газовите върхови централи пък ще се използват предимно в студените месеци на годината, когато консумацията на електричество в региона е най-висока. Според Енчев в този сценарий ще се пестят по 2 млрд. лева на година от разликата в цената на електроенергия. Затова има икономическа логика той да се реализира.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Миглена Русинова коментира, че асоциацията е подкрепила проекта на Електроенергийния системен оператор в плана за възстановяване и устойчивост, който е за над 500 млн. лева. 

Тези пари са свързани с дигитализация на мрежата и модернизиране на електропреносната мрежа, така че тя да може да интегрира и управлява нови над 4000 мегавата мощности от възобновяеми източници. Затова тя не очаква да има проблеми при реализирането на сценария "2020-30". Според асоциацията обаче е изключително важно да се реализират инвестициите в електроразпределителните мрежи.

Председателят на Българска ветроенергийна асоциация Миглена Стоилова добави, че съвременните турбини вече са два пъти по-мощни. Освен това те могат да улавят и повече вятър, което ги прави и много по-ефективни. А и когато няма вятър, има слънце, така че електроенергията, произвеждана от вятър и слънце, се допълва перфектно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.