"От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг. Без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Все въпроси, които вие така и не зададохте."

Това каза във вторник президентът Румен Радев, който отново не пропусна да възхвали успехите, според него, на служебния кабинет в енергетиката и да разкритикува предишното коалиционно правителство.

Днес Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз" и някога изявен кадър на БСП, съобщи, че дружеството обявява днес търгове за доставка на втечнен природен газ.

„Водим интензивни преговори за осигуряване на регазификация за ноември и декември”, каза още Златева. Тя допълни, че „Булгаргаз” води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. Страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

Радев, който при служебното правителство демонстрира повече от голям интерес и засилена активност в сферата на енергетиката, добави още подробности как по негова преценка трябва да се случват нещата.

„Булгаргаз” обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ. И то три вида - краткосрочен - до края на тази година, средносрочен - цялата 2023 г. и дългосрочен - за десет години от началото на 2024 г. Така се прави и така трябва да се прави. Открито, равнопоставено”, каза още той.

Само така можело да се постигнат диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната.

„Да се търсят не решения месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените на втечнен газ”, е мнението на Радев.

Той пропусна да отговори на въпрос какво става с разговорите с "Газпром". В неделя министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов обяви, че оттам си били дали "тайм аут".

Радев за пореден път поздрави служебния кабинет за „енергичната работа” и сключения договор с „Газтрейд” за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

„Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени”, каза още той.

След което добави, че се надявал интерконекторът с Гърция да бъде завършен в срок.

На въпрос дали зимата е гарантирана, отговори:

„Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-трудният проблем”, посочи президентът.

След което отново индиректно атакува предишното правителство като повтори, че "тези шансове, когато беше много по-лесно, бяха пропуснати".

Все пак президентът коментира и подготовката за предстоящите парламентарни избори, които теоретично са основната задача за всеки назначен от държавния глава  служебен кабинет.

"Едно от най-важните предизвикателства за нас като общество е да се постигнат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парлмент да излъчи стабилно и устойчиво правителство. Както виждате и служебният кабинет, и ЦИК правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към вкички партии, експерти, с навременна информационна компания, с безкомпромисна борба с купуването на гласове", каза той.

Според Радев обаче за избирателната активност било критично важно поведението на партиите в тази кампания. То трябвало да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората. Да не се залага на личните нападки и демагогията, а на представянето и обединяването около решения, които да ни изведат от кризата.

На въпрос за хрумването на ИТН за референдум за президентска република Радев отовори с усмивка: "Да сте му чули аз да повдигам въпроса за президентска република?".