Сегашната власт ще ощети българските потребители с 35% по-скъп природен газ, внасян през посредници, които са свързани с "Газпром", заяви днес главната опозиционна партия ГЕРБ на специално свикана пресконференция по темата. 

Събитието беше в очевиден отговор на управляващите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че през десетилетието си на власт от ГЕРБ не са направили нищо за диверсификация на доставките и за намаляване на високата зависимост на страната ни от руския газ.

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, каза, че след като Москва спря доставките миналата седмица, българското правителство ще осигурява снабдяването със синьо гориво през посредници - българската частна фирма МЕТ и гръцката държавна ДЕПА, което според думите значително ще увеличи цената за потребителите у нас.

Основното обвинение на ГЕРБ към правителството е, че не е договорило пряко алтернативни доставки. 

"Вие с е играете с населението, икономиката, индустрията", каза Борисов.

Вчера министър-председателят Кирил Петков каза, че след спирането на руските газови доставки от Гърция влизат количества през фирма посредник, която е резервирала капацитет още преди войната в Украйна.  По думите му държавата чрез "Булгаргаз" не е могла да осиури такъв капацитет, защото търговете се организират на месечна база. 

Според депутатата от ГЕРБ Делян Добрев, който е бивш енергиен министър, природният газ у нас ще поскъпне с 35,3% до 182,55 лева на мегаватчас заради посредниците по веригата.

Борисов цитира медийни публикации, според които МЕТ е подставено лице на "Газпром" в България:

"Аз цитирам моите приятели от сайта Медиапул – на 31 януари, ако те са излъгали, лъжа и аз. Те казват "според запознати МЕТ е подставен играч на "Газпром", има договорка с руския монополист да пренася негов газ през тръбата и участва, за да бъде спазени формално правилата за достъп до газопроводите на територията на ЕС. И това сега е най-приближената фирма на Киро, Асен, Христо, Атанас. А Клуб Z на 25 януари – според изтеклите корпоративни документи, вече в аферата Офшорлинкс, зад тази фирма стоят руски лица и руски държавни компании. Цитирам ги тях и ви отговарям".

Добрев подчерта, че в нито една от двете борсови платформи у нас не е обявена поръчка за купуване на газ, за да няма въпросната фирма конкуренти. 

Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката, че правителството заобикаля парламента в осигуряването на алтернативните доставки и така нарушава Закона за енергетиката и поставя в опасност националната сигурност.

"Страшни схемаджии са. Там са мислители, които нямат равни. В България такива не бяха идвали", каза Борисов.

И описа нещо, което по думите му е една от "схемите":

"Изпразниха (газохранилието - б.р.) "Чирен", оставига го на 18% (запълнен обем - б.р.).  С тези 18%, 8-9% могат да играят по фактури. Вкарват по фактури евтиния газ от "Чирен", намаляват за пред очите ви цената, този газ обаче си стои там, в същото време продължават да купуват скъпия газ и той отива на фактурите ви. А иначе, като излезе КЕВР ще кажат, че цената е тази - но те вкарват в микса това, което е на дъното на "Чирен". А после, производството, битовият потребител ще плащат друга цена, просто за да ви замазват очите ще правят тази манипулация, те я правят втори месец. Затова не си напълниха като Полша и Европа хранилищата, за да могат да играят с цената".