Български посредници помагат на Русия да заобикаля американското ембарго върху чипове за военната промишленост, твърди разследване на Ройтерс, цитирано днес от бТВ.

Братята Димитър и Милан Димитрови са обвинени от 2020 г. в САЩ в незаконен износ на чипове за Русия и в пране на парѝ. Разследването по случая още продължава според публикацията.

През двамата българи забранената продукция е стигала до Илиас Сабиров, руски бизнесмен. Той продължава да внася в страната си специализирани чипове, които служат за военната ѝ промишленост, се казва в разследването.

Тези чипове трябва да издържат на високи температури и радиация. САЩ наложиха забрана за износ на такива елементи към Русия през 2014 г., когато тя анексира Крим и организира отцепването на самообявилите се сепаратистки "народни републики" в Донбас.

Според американски прокурори Сабиров е получил през пролетта на 2015 г. пакет от повече от 100 чипа, произведени от компания в Тексас. Тя няма право да ги изнася, но през българска фирма посредник те са стигнали до крайния им потребител в Москва.

В България чиповете са били монтирани на платки, при което предназначението им формално се променяло и реекспортът им ставал възможен.

Фирмата в Тексас е била глобена близо половин милион долара. Въпреки предупрежденията, че не може да изнася чиповете си без специално разрешение, тя го е правила от 2015 до 2019 година.

Сабиров отрича да е участвал в така описаната схема и казва, че чипове от България никога не са стигали до Москва.

Милан Димитров отхвърля обвиненията, а баща му Димитър Димитров не е открит за коментар, се казва в информацията.