Отношенията между президента и кабинета са на най-ниската си точка в момента.

Подобна оценка направи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Карай направо" по Нова тв в събота вечер.

Той добави, че държавният глава е пряко избран от българските граждани и е в правото си да каже, че нещо не му харесва.

Василев обаче напомни:

"Президентът Радев има ясно зададени конституционни правомощия, които не включват икономическата политика на страната примерно. Добре е да има мнение, добре е и то да е информирано, както и комуникацията да става директно, не през медиите".

Според финансовия министър и съпредседател на ПП "това, което се прави като изявления, не помага за комуникацията".

В сряда Радев остро нападна кабинета като попита чии интереси защитава по темата за газа, обяви се против посещение в Киев на българска делегация и каза категорично "не" на даването на военна помощ на Украйна. В отговор на специална конференция на ПП Василев нарече подобни позиции "позорни". Ден по-късно Радев в коментар определи като "цинично" да се казва, че газът ще се вдигне, без значение с колко.

"Българският интерес не е, когато някой ни нападне или обяви икономическа война, ние да отидем на килимчето и да казваме - моля те, не прави така. Абсолютно подлизурско поведение е това", каза още Василев тази вечер. След което уточни, че визира "едни случаи, когато господин Борисов чакаше седем часа за среща с Путин и подаряваше кученца".

"Няма да има голям скок на цената на газа. Може и да падне"

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, твърди той.

„Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Тогава даже може да има намаление на цената”,  обясни Василев.

"Бяхме подготвени за тази криза. Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас", каза той по повод на спирането на доставките на газ от Русия. 

Според него най-лошият сценарий е скок от 20 на сто, "ако не успеем нищо да договорим".

Хранилището в Чирен било нормално пълно за края на отоплителния сезон.

"Винаги пада на края на отоплителния сезон и после се запълва", каза вицепремиерът.

Василев отхвърли разпространявани твърдения (подобни внушения направи и Радев в сряда - бел. ред.), че някои държави си плащат газа в рубли и затова не са им спрели доставките.

"Няма държави, които заобикалят санкциите. Имаше такива хибридки, те бяха опровергани", подчерта той.

За евентуалното напускане на коалицията от БСП той беше лаконичен: "Тяхно право е да напуснат коалицията. Нека не гледаме Нероден Петко. Да видим как ще се развият събитията. Не възприемам позицията на БСП като извиване на ръцете. Това е съвсем нормално".

Василев се спря и на постоянните критики на ГЕРБ как се съсипва държавата от правителството.

"Добре е да има позиции и те да са градивни. От страна на ГЕРБ и Бойко Борисов те са в серията "оплаквачки" - държавата загива, бизнесът умира. Към момента сме на излишък, а всички твърдяха, че държавата ще фалира. Има достатъчно постъпление, българските фирми работят", твърди той.