Частично бедствено положение беше обявено в Поморие и в Бургас след разразилата се в съботния следобед буря. Паднали дървета, съборени къщи, обърнати коли и яхти, завлечени в морето, пострадали хора. Това е част от равносметката от стихията, която се развихри в Бургаско и се усети най-силно в селищата по морето.

Ураганният вятър е бил със скорост над 100 км/ч. 

Две жени пострадаха при срутването на таван в хотелски комплекс, настанени са в болница, информира БНТ.

16-годишно момче е пострадало на спортна площадка в бургаския комплекс "Изгрев". Било е на батут, когато се е разразила бурята, със счупена ключица е, без други сериозни наранявания. Жена е с порезни рани от счупени стъкла.

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били застрашени от силните пориви на вятъра, но са изведени на брега в добро състояние.

Спасено е и бедстващо семейство на остров Свети Иван край Созопол. Човек падна зад борда по време на регата в Поморийския залив, който също е спасен от друга лодка.

Продължава разчистването днес на паднали дървета, клони, ламарини и керемиди на покриви след мощната буря в Бургас. Входът на подземния паркинг "Св.св.Кирил и Методий" е блокиран от вчера заради паднало дърво до едноименното училище. Има щети и по оградата на паркинга, съобщи БНР.

Части от к-с „Меден рудник“ и кв.„Сарафово“ са без ток, като се очаква до няколко часа да се възстанови електрозахранването, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. 

„Имаме регистрирани над 300 дървета прекършени или изцяло изкоренени. Повече от 120 станаха автомобилите, на които са нанесени материални щети от падналите дървета и клони", съобщи още Николов.

Има и паднали комини от покриви върху дървета и билборд. Над 120 са ударените от паднали дървета автомобили в областния център.

Бурята е разрушила терариум в парк "Езеро", съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Добрата новина е, че няма избягали змии.

Временно беше спряно и движението на влакове от гарата в Бургас, то вече е възстановено.

Кметът на Поморие Иван Алексиев уточни, че частичното бедствено положение ще остане до понеделник. При бурята, която била с ветрове до 120 км/ч, дори мобилните оператори нямали покритие на мрежата, каза още Алексиев.

Градът остана дълги часове без ток. Частично електричеството започна да се завръща в неделя.

Вчерашният силен вятър е нанесъл сериозни щети на съоръженията на Електроенергийния системен оператор в района на Поморие. От дружеството съобщиха, че  бурята е съборила 13 стълба на два 110-киловолтови електропровода. Проводниците на пречупените стълбове са препречили пътя между Поморие и Каблешково, оставили са без захранване една от подстанциите, а населените места в района са останали без ток.

Край Поморие са унищожени над 1500 дка лозя

Според данни на собствениците на лозови масиви, ураганният вятър вчера е унищожил над 1500 дка лозя край Поморие.

Щетите на земеделските производители са 95 %, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, според първоначалните им изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции.

Жълт и оранжев код в страната в неделя

Жълт и оранжев предупредителен код за силен вятър издаде Националният институт по метеорология и хидрология за почти цялата страна.

Днес времето ще е ветровито. В повечето райони ще духа силен, в Дунавската равнина временно бурен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Преди обяд облачността ще е значителна и на отделни места все още ще има превалявания от дъжд, но след обяд ще намалее до предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ.

Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, в София около 17°.

В планините облачността ще е променлива, преди обяд значителна и на отделни места ще превали. Ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър. Ще нахлува студен въздух и след обяд температури бързо ще се понижават. Максималната на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 4 °.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Преди обяд на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа силен, по северното крайбрежие временно бурен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 20-24°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.