Това ще го покажат хората, които все по-често ги виждам на улицата.

Така президентът Румен Радев отговори от Испания, където е на посещение, на въпрос дали се справя правителството. 

Той нарече "цинично" уверението, че газ ще има, но на по-висока цена. Така размяната на реплики с кабинета продължи и днес.

„Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността”, каза той по повод думите на премиера Кирил Петков, при които той направи сравнение между случващото се в Украйна и Априлското въстание.

Попитан дали смята да свали доверието си от кабинета, той насочи вниманието към вчерашното си изказване. В сряда Радев нападна правителството като попита чии интереси защитава то в сферата на енергетиката и отново разви своята теза, че се търсят нови посредници при доставките на газ. На подобно мнение са и от ГЕРБ.

Радев посочи, че осигуряването на газ е "ангажимент, който е в полето на изпълнителната власт".

Това не му попречи да даде указания и напътствия.

"Те трябва така да го решат, че по възможност да е най-ниска цената за българския потребител. Първо, физически да го решим. После - нормативно. И трето - каква ще е цената, това е най-важното."

"Когато българското правителство намери решение - на първо място трябва да е цената", повтори той.

Според него било "цинично да кажеш в страната с най-бедното население - ще плащаме по-скъпо".  Някои хора можели да плащат по-скъпо, други обаче не могат да плащат по-скъпо.

За даването на военна помощ за Украйна Радев каза, че решението ще се вземе в парламента, а той чакал да чуе всяка партия с какви мотиви ще се включи в дебатите.

Това е първа визита на български държавен глава в страната от 23 години насам. Радев се срещна с премиера на Испания Педро Санчес, има и аудиенция при крал Фелипе Втори.

Испания разчитала на България за зърнени култури, каза още българският президент