Изпълняващият длъжността командир на 36-а отделна бригада на морската пехота Сергей Волински призова да бъдат евакуирани защитниците и цивилните в Мариупол по модела на "Динамо" - операцията от Втората световна война, при която бяха спасени британски, френски и белгийски войски, блокирани край бреговете на Дюнкерк, Северна Франция.

През май 1940 г. германската офанзива е спряна, когато съюзниците са обкръжени на брега. Ключова роля за спасяването на войските изиграват британските крайцери, които държат на разстояние германските наземни войски. Британската авиация също доминира над германската, което осигурява възможност на кралството да организира изтеглянето на войските.

"Това даде възможност на съюзническите държави да избегнат катастрофа и да извършат евакуация. По време на евакуацията бяха спасени повече от 300 000 души. Операцията беше проведена по най-добрия начин: лодки, кораби, граждански кораби, риболовни шхуни. И цивилни, и военни спасяваха хора. Днес това е основното ми послание "Спасете гарнизона на Мариупол". Приложете процедурата по extraction (извличане). Днес не е 1940 г., днес е 2022 г. Хората просто ще загинат тук. Ранените ще умрат, а живите ще загинат в битка", обяви Волински.

Според него над 600 военнослужещи са ранени, има и ранени цивилни, които се крият от руски бомбардировки и обстрели по "Азовстал". На територията на завода няма условия за оказване на помощ, както и лекарства или персонал, който да помогне на ранените войници, твърди той.

"Ситуацията е много сложна. Имаме огромни проблеми с водата, храната, някои доставки. Обърнах се към всички световни лидери, дипломати, папа Франциск – виках, доколкото можех – за да ни чуят и да приложат extraction", каза той.

 

Русия бомбардира болница в "Азовстал"

В нощта на 28 април руските нашественици бомбардираха военно-полева болница, разположена на територията на последното укрепление на Мариупол - завода "Азовстал". Това съобщиха от полка "Азов" в "Телеграм".

"Нашествениците хвърлиха многотонни въздушни бомби, способни да пробият всякакви бетонни отбранителни конструкции. След това, след като вече причиниха разрушения, те продължиха безмилостно да обстрелват руините от морската артилерия", се казва в изявлението.

В резултат на обстрела сред военнослужещите има загинали и ранени.

"Вследствие на вражеската атака се срутиха част от помещенията, в частност операционната, което прави невъзможно оказването на помощ на нашите войници дори и при условията, при които бяха преди".