В самообявилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) може да се проведат "референдуми" за присъединяване към Русия, съобщи руският опозиционен сайт "Медуза", позовавайки се на източници, приближени до Кремъл.

Двамата източници посочили и предполагаеми дати за псевдореферендумите - 14 и 15 май 2022 г. Според тях тогава може да се проведе и вот в Херсонската област, за да се създаде "независима" Херсонска народна република (ХНР). Която в бъдеще също може да бъде присъединена към Русия.

Източниците на "Медуза" твърдят, че в самото начало "референдумите" са били планирани за края на април, но на няколко пъти били отлагани заради провалите на фронта. Затова било напълно възможно датите да бъдат повторно изместени в бъдеще. 

"Медуза" добавя, че представители от Кремъл не смятат, че анексирането трябва да бъде извършено. Но инициативата била твърдо подкрепяна от Путин.

На 19 април украинското министерство на отбраната съобщи, че руснаците подготвят псевдореферендуми за "узаконяване" на окупираните територии. Според министерството в Херсонската област се отпечатват "бюлетини", плакати и друга отпадъчна хартия за гласуване на "референдума" за създаването на псевдо-републиката "ХНР". За да фалшифицират "референдума", руснаците принуждавали местните жители да оставят лични данни в замяна на "хуманитарна помощ". В същото време хуманитарната помощ от украинска страна е блокирана.

Президентът Володимир Зеленски каза по-рано, че Украйна ще се оттегли от преговорите с Москва, ако руснаците проведат псевдореферендуми на временно окупираните от тях територии, по-специално в областите Херсон и Запорожие.