​Най-големият чуждестранен купувач на газ от „Газпром“, германската фирма „Унипер“, преговаря в момента с „Газпром“ да продължи доставките по предложената от Москва схема. Русия настоява клиентите й да си отворят сметки в „Газпромбанк“ и да плащат газа в нея в евро, а банката ще обръща сумите в рубли.

Европейската комисия препоръча на страните членки, ако се съгласят на тази схема, да настояват за гаранции, че доставки на газ ще има, а сумите за него няма да бъдат прекарван и през други банки, подлежащи на санкции. България също е поискала такива гаранции, но не ги е получила, стана ясно днес от пресконефренциите на министрите на енергетиката и финансите.

Как стои въпросът с „Унипер“ не е ясно. От фирмата днес заявиха, че преговарят на два фронта – с „Газпром“ и с германското правителство. Според концерна има решение, което да удовлетворява всички страни и те са на път да го постигнат.

„Унипер“ получава 60% от газа си от Русия. 

Дали германският концерн е успял да се договори с Русия ще стане ясно в края на май, когато е следващият падеж за плащане на газа за Германия. Фирмата твърди, че иска да сключи дългосрочен договор с „Газпром“ по схемата, която руснаците предлагат.