Гърция ще предложи помощ на България, след като Русия прекрати доставките на газ до страната ни. Това е заявил днес премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис пред Кирил Петков, пише Ройтерс. 

Двамата са се чули по телефона и това бе потвърдено днес и от премиера на България. 

"Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения за енергетиката", пише в официално изявление на офиса на Мицотакис. 

Повече подробности обаче не се съобщават.

Засега е ясно, че Гърция гарантира, че през юни ще бъде напълно завършена интерконекторната връзка за доставки на газ от Азербейджан. Връзка, която правителството на ГЕРБ не построи в продължение на 12 години и която е фактическа диверсификация на доставките. 

Според източник на Ройтерс, близък до правителството в Атина, днес Мицотакис е казал на Петков, че Гърция може да помогне на България да обърне потока по газопровода "Турски поток". Игра, която вече е изпробвана преди години. По тази тръба минава руският газ за България и Гърция. 

Освен това гръцкият премиер е свикал спешна среща днес с представители на енергийния сектор, за да обсъдят въздействието на решението на "Газпром" върху страната. Атина разчита на 30% руски газ в потреблението си, но може да се справи за няколко месеца и без тези доставки.