Руски природен газ по тръбите към България продължава да тече и към началото на днешния газоден, започващ в 9 часа сутринта, страната ни продължава да получава синьо гориво, но се очаква тръбите да пресъхнат всеки момент. Ако по-късно през деня това се промени, Министерство на енергетика ще съобщи. 

Това заяви днес ресорният министър Александър Николов на извънредна пресконференция, след като вчера късно вечерта стана ясно, че "Газпром" спира доставките за България. Днес Николов даде да се разбере, че доставките за икономиката ни са гарантирани в следващия един месец, заради нагнетения газ в "Чирен", азерския газ и алтернативните източници, които "Булгартрансгаз" и БЕХ са договорили. 

България няма да плаща в рубли, каза Николов. 

"Поискахме разяснение по плащанията. Дойде писмо от "Газпром" - нямаше разясняване. Поискахме правно становище по отговора и той е ясен - в него има рискове и потенциално изпадане в неизпъление по договорите ни и нарушаване на санкциите спрямо Русия. Уведомили сме Европейската комисия. 

При предложената двуетапна процеура на плащане на практика бихме загубили контрол върху парите си, ако банката не си спази договорите и ние ще сме в неизпълнение", обясни Николов. 

И накрая - България няма да спре транзита през своя територия до Сърбия и Унгария. Става дума за т.нар. Балкански поток, към който България няма "кранче", но може да го използва в икономическата война. Русия е платила таксите до 2023 година. 

"България е лоялен партньор към всички съседни държави. България не е Русия. Когато можем - ще помагаме на всички съседи. Ще прегледаме договорите, но няма да създаваме сътресения", каза министърът.

Накратко - газът засега не е спрян, но се очаква това, не се предполага шок за икономиката, няма да има режим на тока и прекъсване на подаването, в газохранилището "Чирен" има газ за месец. Това е оптимистичната теория на Александър Николов. 

Министърът държеше да подчертае и следното:

"Искам да кажа, че докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент от трета страна."