България е в нова политическа война със себе си на нов фронт - кой е виновен за снощното спиране на доставките на руски газ. Управляващите от "Продължаваме промяната" обвиняват предшествениците си от ГЕРБ, че са сключили лоши договори с "Газпром" и че не са построили интерконектора с Гърция. От ГЕРБ обвиняват управляващите в лъжи и в неадекватна реакция на руските действия.

Спирането на руския газ за България и Полша ще има консолидационен ефект както за българското общество, така и за Европа. Това каза тази сутрин в интервю за БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) и лидер на партия "Волт" Настимир Ананиев. Той определи решението на "Газпром" като "опит за посягане на суверенитета на България".

Ананиев обвини бившия премиер Бойко Борисов за това, че страната ни днес не е подготвена за спирането на руския газ.

"Кой е правил този договор? Бойко Борисов. Направил ли е слаб договор? Трябва да му се търси отговорност", каза Ананиев. "12 години нямаме интерконектор с Гърция".

Той увери, че правителството ще осугури алтернативни доставки, но не каза откъде.

"Цената? Плаща я целият български народ. Това е цената на Борисов, която всички ще трябва да платим", отговори той на въпрос за цената на алтернативните доставки, които властите щели скоро да обявят.

Спирането на руския газ ще сплоти ЕС и ще стимулира държавите членки да си помагат взаимно, за да се справят с дефицитите.

"Русия също ще пострада - няма да има приходи", каза Ананиев.

По думите му "идния месец ще тръгне интерконекторът с Гърция".

Борисов не го построил заради "енергийното лоби" около него, защото "има различни интереси от тези на България", добави Ананиев.

Запитан за сигналите през изтеклия месец, че Русия може да спре доставките на газ, политикът каза:

"Не може някой едностранно да промени договора. Ако може, значи е слаб договорът. Ако някой е подписал слаб договор, някой трябва да поеме отговорност. Наказателна отговорност".

Минути по-късно дойде реакцията на ГЕРБ в лицето на бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова.

В излъчено пряко телефонно обаждане до БНТ, тя заяви, че Ананиев "на практика доказа, че не разбира абсолютно нищо" от въпросите, по които се изказва, и го обвини в "абсолютни лъжи и инсинуации".

Петкова припомни, че през управлението си ГЕРБ са премахнали посредниците в газовите доставки и са успели да договорят намаление на цените на природния газ. Както и че "Газпром" е възстановил на България 220 милиона лева.

"Какво значи да има слаб договор?", попита реторично Петкова, припомняйки, че той е бил подписан много по-рано, а при правителството на ГЕРБ през 2012 г. е бил само удължен.

"Правителството откога знае, че предстои такова спиране на доставките?", попита Петкова, намеквайки, че управляващите не са взели необходимите мерки предвид руските изисквания газът да се плаща в рубли.

Руската страна поиска от клиентите на "Газпром" да открият сметки в рубли в съответната банка, през която минават разплащанията, и там да ги превалутират от долари в руската национална валута. 

"Поставя се на риск енергийната сигурност на България от това некомпетентно правителство", каза Петкова.

Коментирайки строежа на интерконектора с Гърция, тя заяви, че "този проект стана възможен единствено и само  благодарение на правителството на Борисов".

Петкова припомни, че договорът за изграждането му е изтекъл на миналия 31 декември и обвини сегашното правителство, че е оставило проекта без договор. 

"България има реална диверсификация и в момента получаваме газ от Азербайджан", каза Петкова, подчертавайки и че правителството на ГЕРБ е резервирало 20% от капацитета на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, което значи 1,5 млрд. кубически метра годишно, т.е. половината от годишното потребление на страната ни.