Съединените щати помагат на европейските страни да компенсират недостига на руски газ, заяви говорителят на Белия дом Джен Саки по повод очакванията "Газпром" да спре доставките на някои страни от утре. Сред тях е и България, другата страна е Полша.

"Дори преди руското нападение над Украйна полагаме усилия да увеличим възможностите за доставки на природен газ за онези европейски страни, които са зависими от Русия в това отношение, защото очаквахме доставките да бъдат прекъснати или намалени. Например, помолихме някои азиатски държави, които могат, да осигурят доставки за Европа. Усилията в това направление продължават", каза Псаки, цитирана от БНР. 

Точно преди месец президентът Джо Байдън обеща да достави на Европа допълнително поне 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ, но това е едва една десета от количествата, доставяни ежегодно от Русия.

Припомняме, че вчера вечерта стана ясно, че "Газпром" прекратява незабавно всички доставки на газ до България. По-рано пък същото бе съобщено и за Полша. Българските власти засега казват, че няма нужда от паника и че ситуацията може да бъде овладяна. 

И още - по-късно вечерта реакция дойде и от Чехия. Премиерът Петер Фиала определи спирането на газовите доставки за Полша от страна на Русия като нарушение на договорите, сключени от Москва. В туитър, цитиран от БНР, той написа, че прекратяването на експорта на синьо гориво за полската страна е нагнетяване на ситуацията и представлява още едно доказателство, че Европа трябва постепенно да се отърве от зависимостта си от руските изкопаеми горива.

В същото време ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Ермак заяви, че Русия започва газов шантаж заради отказа на държавите да заплащат газа в рубли. В изявление в телеграм той каза, че случилото се още веднъж доказва, че енергоресурсите са оръжие за Москва. Затова той е на мнение, че Европа трябва да бъде единна и да въведе енергийно ембарго на руската страна.